Dotaz: Dobrý den. Mám první rok mobilheim a bydlím v něm celoročně. Stojí stále na kolech a mám jej podepřen prkny proti poklesu. Tato zima mě dókázala, že musím ještě zapracovat na zateplení, neboť mi zamrzla voda a vytápění mě přijde asi také dost draho. Představuji si, že sokl udělám z itongu a polistyrenem zateplím objekt až nahoru ke stříšce. Jen nevím, zda lepení postačí. Ty hmožděnky asi do toho plechu nepůjdou. Nevím. Nebo by byla lepší izolační pěna a prkna? Mohu se zeptat jak by to podle vás bylo nejlepší? Moc děkuji za radu. Kostková

Odpověď

Mobilheim bude nutno samozřejmě lépe zateplit.

V sendvičové konstrukci stěn je zpravidla jen několik málo centimetrů tepelné izolace na bázi polystyrénu, to v našich klimatických podmínkách nestačí. Pokud je požadováno vnitřní prostředí o určitých parametrech teploty a objekt bude již podezděn, mělo by se při návrhu tepelných izolací vycházet a respektovat požadavky současné platné ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov. To by prakticky znamenalo dle stávající izolace dopočítat potřebnou tloušťku zateplení.

Jak je to s normovými požadavky – současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu lehkou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro lehkou stěnu 0,20 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby již byla naplněna hodnota doporučená.

Orientačně lze odhadnout, že bude potřeba doplnit izolaci o tloušťce alespoň 12 cm, možná i více. Pokud jde o lepení vnějších kontaktních zateplovacích systémů – jejich uchycení řeší technologický předpis na provádění, který mají zpracovaný jednotliví výrobci těchto materiálů. Dále jsou požadavky na vnější lepené kontaktní zateplovaní systémy specifikované ve směrnici na jejich provádění, kterou vydal Cech pro zateplování budov. Zde se uvádí, že do výšky dvou podlaží nemusí být desky mechanicky ukotveny. Samozřejmě se kotvení z důvodu větší bezpečnosti téměř vždy provádí. Pokud se kotvení neprovádí, musí se to podložit statickým výpočtem. V případě specifického podkladu (plechy) je nutno zvolit správný druh lepidla. Vlastní mechanické kotvení by pak mohlo být snad i provedeno samořeznými vruty s nerezovou úpravou povrchu. Protože se jedná již o specifický technologický návrh, doporučuji Vám oslovit některého z výrobců zateplovacích systémů s požadavkem na technický návrh ukotvení systému.

Pokud by se zateplení řešilo vložením do roštu a následným opláštěním (například dřevem, ale možno použít i jiné materiály), bude nutno tak jako tak určit způsob ukotvení roštu ke konstrukci stěny. Použití izolační PU pěny je možné, je ale potřeba mít na paměti její malou stálost vůči působení UV složky slunečního záření.
Aby bylo dosaženo optimálního zateplení, doporučuji řešit i tepelnou izolaci pod podlahou a rovněž i střechy. Těmito plochami totiž dochází rovněž k výraznému podílu z celkového úniku tepla.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kostková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice