Dotaz:
Dobrý den,
obvodové zdivo na RD máme ze starých plynosilikátových tvárnic tl. 350mm včetně omítek. Zajímal by mě tepelný odpor zdiva (popř. součinitel tepelné vodivosti )a kolika cm EPS by bylo vhodné dům zateplit , aby vyhovoval normě.
Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď

Dodatečné zateplení obvodové zdi ze starších plynosilikátových tvárnic při tloušťce s omítkami 35 cm, by mělo jednak odpovídat požadavkům normy na tepelné izolace a zároveň by volba systému měla respektovat stav vlhkosti stávajících zdí.

Pokud jde o tepelné izolace - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby jak u novostaveb ale i rekonstrukcí fasád RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K).

Určit přesně tepelný odpor stávajícího zdiva je obtížné. Museli bychom znát alespoň objemovou hmotnost a typ tvárnice, nebo dle výrobce najít údaje ve starých technických podkladech. Zdivo z plynosilikátu má dle norem z doby výstavby domu součinitel tepelné vodivosti λ v rozmezí dle objemové hmotnosti od 400 do 900 kg/m3 0,17 až 0,38 W/m.K. Tomu odpovídá součinitel prostupu tepla U v rozmezí 0,55 až 1,25 (W/m2.K). To je v porovnání se současnou normou velmi málo.
Pokud jde o tloušťku dodatečné izolace v případě, že budeme uvažovat tu nepříznivější hodnotu stávajícího U a izolant z polystyrénu EPS o součiniteli tepelné vodivosti λ 0,042 W/m.K - pro splnění požadovaných hodnot dle současné platné normy nutno počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tloušťce 8 cm, pro bezpečné dosažení doporučené hodnoty dle ČSN pak 14 cm. Doporučuji zateplit 16 cm a více. Právě tloušťka tepelné izolace bude do budoucna šetřit náklady na vytápění.

Pokud jde o vhodnost použití vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) na starší zdivo z tvárnic, je rozhodujícím činitelem jeho vlhkost. Pokud v době výstavby byly již provedeny dobré hydroizolace a zdivo je suché, není důvod k obavám. Lepené systémy nejsou doporučovány u zdiva s vlhkostí vyšší než 7,5%, optimum je do 5 %. V případě pochyb doporučuji změření vlhkosti a salinity, což může provést technik dodavatele systému v rámci technické pomoci a nabídky. Pokud je zdivo suché, není důvod bát se polystyrénu. Minerální izolant je ke staršímu zdivu z hlediska difúze šetrnější, odvede o něco více páry z interiéru. Jelikož vaty jsou oproti polystyrénům nasákavější, dochází občas vlivem kondenzace k dočasnému snížení tepelně izolačních vlastností (za sucha jsou tepelné vodivosti obou materiálů prakticky stejné). Jednoznačná výhoda kamenné nebo minerální vlny je v nehořlavosti.
Důležité je u zateplení správně řešit detaily - například u základu (protáhnout pod terén) nebo oken (zateplení špalet po obvodu, utěsnění spáry okna těsnícími páskami), návaznost izolace fasády na zateplení půdy apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Oberreiterová, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství. .

Energy Centre České Budějovice