Dotaz: Dobrý den chtěl bych poradit jak správně a čím zateplit strop v domě. Jedná se o podkrovní strop, kdy nad ním je ještě půda, která bude nevyužitá. Strop tvoří nyní 16 cm kleštiny. Ze spodu kleštin je lepenkový papír a na něm desky 2,5cm. Na deskách jsou přibity latě 5x3 cm na, kterých je imitace dřevěných palubek. Mezi kleštinami ještě není vata. Prosím o radu jak zateplení provést správně.

Odpověď

Pokud jde o zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou - návrh tloušťky tepelné izolace by měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K).

Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy podbití ze stavebních desek (patrně na bázi dřeva), vzduchová mezera a imitace palubek. Pro splnění hodnot součinitele U dle současné platné normy nutno uvažovat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. 16 cm mezi kleštiny a pak souvisle alespoň 4 cm nad kleštiny. Vlastní kleštiny zde vytvářejí tepelný most, protože dřevo izoluje cca 3x méně než tepelná izolace vložená mezi ně. Proto je nutno položit tepelnou izolaci ještě souvisle v rovině nad nimi. Pro dosažení požadované hodnoty dle ČSN je potřeba vložit 16 cm izolace mezi kleštiny, souvislá vrstva nad kleštinami by měla být alespoň 10 cm. Výhodou takové konstrukce stropu je to, že je možno tepelnou izolaci shora libovolně přidat. Přimlouval bych se tedy použít například 16 cm mezi kleštiny a dalších 16 cm nad ně v souvislé vrstvě bez přerušení. Výsledný součinitel prostupu tepla U takové konstrukce pak bude cca 0,15 (W/m2.K), což odpovídá parametrům nízkoenergetického domu.

Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool, Ursa). Vhodné nejsou materiály s vysokým difuzním odporem (např. polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy. Problémem této skladby stropu je však absence parozábrany. Pokud není mezi podhledem a tepelnou izolací osazena účinná parozábrana, dochází ke zvýšenému průchodu vodní páry z interiéru do vrstev izolace. V její horní části je již velmi chladná oblast (teplota v izolaci směrem nahoru klesá) a tudíž zde může docházet ke kondenzaci. Ta pak vážně ohrožuje jak dřevěné konstrukce, tak dojde i ke snížení účinnosti izolace vlivem zvýšené vlhkosti. Vzniká-li více kondenzátu, může tento i stékat a znehodnotit strop. Jsou známy i případy havárií konstrukcí stropů bez správně položené parozábrany.

Parozábrana se vkládá co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, aby se zabránilo prostupu vodních par z interiéru do skladby stropu. Lepenkový papír funkci parozábray nezajistí. Pokud desky pod kleštinami nejsou spojovány na pero a drážku s použitím tmelu a nemají vzduchotěsně přelepené spoje, je jejich vliv pro zamezení prostupu vodní páry také malý. Ideálním řešením by bylo osazení parozábrany zespodu na desky. Parozábrana by zde mohla být provedena jako foliová (folie musí mít faktor difúzního odporu větší než 100 až 150). Aby její účinnost byla optimální, musí se provést tak, aby byly utěsněny všechny spoje fólie (přelepení speciální páskou) a stejně utěsněny spáry k navazujícím konstrukcím (prostupy, přechod na zeď apod.). Musí být co nejmenší počet perforací (prostupy vrutů). Pak by teprve byly osazeny latě a vlastní podhled z imitace palubek. V dutině mezi latěmi je pak ideální prostor pro vedení rozvodů EI – kabely neprochází skrz parozábranu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Karpecki, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice