Dobrý den, náš stávající dům mám v úmyslu zateplit. Jedná se o z části zděný a z části dřevěný dům. Dřevěná část domu je postavena na betonové asi 1m vysoké podezdívce a tvoří ji 24cm silné trámy a nevím, jak tyto trámy z venkovní strany zateplit. Můžete mi prosím poradit, jako optimálně celou vnější dřevěnou část domu zateplit ? Velice Vám předem děkuji. M.R.

Odpověď

Stávající dřevěná konstrukce z masivních trámů o tloušťce 24 cm nemá z pohledu současných norem a požadavků na tepelný odpor konstrukce odpovídající vlastnosti. Je tedy nutné ji dodatečně zateplit.

Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl vyjít z posouzení stávající stěny a požadavků normy. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď těžkou 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Nynější trámová konstrukce má součinitel prostupu tepla U kolem 0,7 (W/m2.K). Doporučená tloušťka dodatečného zateplení této stěny je minimálně 12 cm. Rozhodně je ale lépe uvažovat již s větší tloušťkou tepelné izolace (14 až 16 cm) a to především s ohledem na úsporu tepla při výtápění. Je dobré si uvědomit, že zvýšená investice znamená nárůst ceny o tloušťku vlastního izolantu, ostatní komponenty zateplovacího systému platíte tak jako tak, není tam již velký cenový nárůst.
Zateplení trámů z venkovní strany je doporučeno provést do roštu s předsazeným fasádním obkladem. Jedná se o tzv. odvětrávaný fasádní systém. Tepelná izolace v dané tloušťce je vložena do roštu, který je připevněn ke stávající stěně. Rošt slouží zároveň k uchycení prvků fasádního obkladu. Mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem musí být ponechána větraná vzduchová mezera. Ta by měla mít tloušťku alespoň 4 cm. Aby zde vzduch proudil, je nutno zajistit přívod vzduchu v soklové části průběžnou štěrbinou a stejně tak i pod okrajem střechy nahoře.

Rošt lze provést nejjednodušeji z dřevěných hranolů. Může být jednoduchý, nebo křížový. Záleží na tom, jak bude následně řešen fasádní obklad. Mohou to být například prkna nebo palubky (vodorovně, nebo svisle s překrytím svislých spár lištami). Jako obklad lze použít i jiné materiály – například desky na bázi dřeva (Cetris) s povrchovu úpravou nátěrem, plastové prvky (Vinyl-Siding a další výrobci), desky z Eternitu a pod. Rošt lze provádět i z ocelových prvků, například se dají použít prvky pro uchycení sádrokartonových systémů – kotevní profily a lišty.

Jako tepelnou izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool, Ursa). Vhodné nejsou materiály s vysokým difuzním odporem (např. polystyren). Použít lze i tepelnou izolaci na bázi buničiny – Climatizer Plus. Více informací o těchto izolacích a jejich použití najdete na webových stránkách výrobců. Rovněž doporučuji zvážit i způsob zateplení zděné části. Pokud je zde vyšší vlhkost konstrukce, lze opět doporučit odvětrávanou zateplovaní fasádu. Důležité je vyhodnotit vlhkost zdiva. Dále je nutno promyslet způsob zateplení betonového soklu, případně základu pod terén, aby zde nezůstal tepelný most.

Dobrý den pane Rýdle, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice