Dotaz: Dobrý den,máme rodinný domek stáří 40 let.Místnosti vytápíme ústřednm topení.Stropy máme klasické,trámy desky,palach omítka.Na stropě máme 2cm polystyren a okrasné polystyrenové kazety.Z půdního prostoru máme na stropě 10cm škváry zalitou 5cm betonem.Chtěl bych se zeptat jestli je strop dostatečně tepelně izolován,případně jak bych měl z půdy dodělat izolaci.Děkuji

Odpověď

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na vhodnost zateplení stropu rodinného domu, ke kterému uvádím:

Z Vašeho popisu složení konstrukce stropu vyplývá, že hlavní tepelně izolační vrstvou stropu je vzduchová mezera mezi stropními trámy. Uváděné 2 cm polystyrenu a omítka na vnitřní části stropu sice také mají určité izolační vlastnosti, které ale odpovídají době výstavby, nikoliv současným požadavkům. Vrstva škváry 10 cm a zejména 5 cm betonu v půdním prostoru mají rovněž izolační nedostatečné. Podle ČSN 73 0542 je součinitel tepelné vodivosti vyjádřený ve Wm-1 K-1 pro škváru 0,27, pro beton 1,28 a pro vápennou omítku 0,70. Naproti tomu polystyren má tento koeficient pouze 0,043. Aby se ale uplatnily jeho izolační vlastnosti je nutno použít desky dostatečné tloušťky.

Ve vašem případě by bylo možno buď opatřit strop v půdním prostoru položením vrstvy dodatečné izolace (např.polystyren, Orsil a pod.) nebo vyplnit mezery mezi trámy foukanou izolací (např. Climatizer Plus, foukaná čedičová vlna aj.).

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Hartmane.

Energy Centre České Budějovice