Dotaz: Skladba podlahy ve starším RD.Dobrý den.Chtěl bych se zeptat na toto:Koupil jsem dům v započaté rekonstrukci.Původní majitel vykopal starou dřev.podlahu i s podsypem do hloubky asi 25 cm.Na čistou zeminu udělal asi 5 cm vrstvu betonu.Všude tady čtu,že by už v této vrstvě mělo být nějaké odvětrání.Podlaha i zdivo je suché,má předpokládaná finální podlaha je asi 40 cm nad venkovním terénem.Je nutné tento beton rozkopávat a vkládat tam nějakou drenáž?Okolní stěny i příčky jsou podřezány asi o 10-15cm výš než je horní vrstva stávajícího betonu a proto uvažuji takto:Napojit izolací příček ze zdí s hydroizolační vanou z asfalt .pásů kterou udělám,na to 10 cm polystyren a další už vrchní vrstvu betonu s kari sítí.Přemýšlím i o podlah.topení,ale nevím jaká by měla být v tomto případě skladba podlahy.Děkuji za jakékoliv informace

Odpověď

Pokud bude provedena funkční a nepřerušená hydroizolace spodní stavby domu, není již nutno provádět systémy dalšího odvětrání podlah.

Snížení vlhkosti odvětrávanou podlahou nebo větracími kanály se provádí tam, kde z nějakého důvodu není možno provést podříznutí zdiva a vložení dodatečné izolace proti zemní vlhkosti. Ve Vašem případě je již patrně vložení izolace do obvodových stěn i vnitřních příček provedeno a nyní tedy zbývá provést izolaci v ploše, aby hydroizolační vrstva byla celistvá. To lze provést například z asfaltových pásů, doporučené jsou kvalitnější modifikované asfaltové pásy, které budou nataveny na betonový podklad penetrovaný asfaltovým nátěrem. Pásy je potřeba natavit na přesahující konce izolace stěn. Vhodné je nechat si změřit před provedením radon. V případě středního nebo vysokého radonového indexu podloží je pak potřeba zvolit pásy s příslušnou plynotěsností, tedy určené jako protiradonová bariéra. Odpovídajícím způsobem se pak musí provést utěsnění spojů a prostupů procházejících instalací. To je zpravidla kanalizace, provádí se to pomocí manžet.

Na vlastní podlahu je pak patrně k dispozici cca 25 cm. Tloušťka a provedení tepelné izolace vychází z požadavků tepelně technických norem. Dle současné platné normy ČSN 73 0540-2 se rozlišují dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovaná a doporučená. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu přilehlou k terénu 0,45 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). V pruhu šířky 1 m od hranice budovy (obvodové zdi) se však uplatňují hodnoty jako pro obvodovou zeď. To znamená minimální hodnota součinitele U 0,38 (W/m2.K) a hodnota doporučená je pak 0,25 (W/m2.K).

Prakticky to znamená počítat s tloušťkou tepelné izolace (například na bázi podlahového expandovaného polystyrénu EPS , který má součinitel tepelné vodivosti λ 0,042 W/m.K) alespoň 10 cm jako minimum, ale doporučení je 16 cm. V případě, že bude podlahové vytápění se tato tloušťka doporučuje alespoň 20 cm. Pokud není v podlaze dost místa, lze použít kvalitnější tepelné izolace z extrudovaného polystyrénu XPS, který má součinitel tepelné vodivosti λ kolem 0,035 W/m.K. K zajištění požadované hodnoty izolace pak postačí o cca 25% menší tloušťka. Doporučil bych tento kvalitnější izolant použít právě v 1 m širokém pruhu podél stěn a v ploše použít podlahový EPS.
Skladba pro podlahové vytápění by tedy mohla vypadat takto: Stávající betonová podkladní mazanina – asfaltový nátěr penetrační – izolace z asfaltového modifikovaného pásu 1x – tepelná izolace EPS 14 cm (podél stěny XPS 14 cm) – systémová deska XPS pro položení hadic rozvodu podlahového topení 3 cm (většinou dodávají výrobci jako systém s potrubím) – betonová deska 7 cm (dilatovat dle zásad pro podlahové topení) – dlažba do lepidla. Tloušťka skladby je tedy 25 cm, pokud se vejde více, přidal bych na tepelných izolacích.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Janíčku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice