Dobrý den.



Rekonstruujeme celý dům a momentálně řešíme otázkou topení. V původním projektu je navrženo podlahové topení (to chceme i nadále) a kotel. Počítalo se i s krbem. Vzhledem ke stále se měnícím předpisům mě zajímá, zda bude tato kombinace vhodná i do budoucna, nebo zda máme rovnou zvážit jinou vairantu (geotermální vytápění, solární panely na střechu a podobně).



Děkuji.


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

K podlahovému systému vytápění se hodí nízkoteplotní ekonomický zdroj tepla, jako je například tepelné čerpadlo nebo kondenzační plynový kotel.

Neuvádíte typ kotle, který je plánován. Pokud se bude jednat o kotel na biomasu (dřevo pelety), pak je nutno správně navrhnout systém regulace topné vody do podlahy.

Pokud jde o krb, nedoporučuji dříve velmi populární otevřené krby. Jejich doba je dávno pryč, jsou velmi neúčinné a velké komíny na otevřené topeniště znamenají nezanedbatelnou tepelnou ztrátu.

Současná doba je velmi nejistá a z toho důvodu se rozhodně přimlouvám za záložní zdroj tepla. Tento názor je dlouhodobý, neboť i v klidné době může dojít k výpadkům dodávky elektrické energie (vichřice nebo black out) a pak je záložní zdroj tepla nezávislý na elektrické energii k nezaplacení. Byť lze mít záložní zdroj (baterii) nebo agregát.

Pokud je v domě dostatek místa a vhodné umístění komínu, pak rozhodně pokud neosadit hned, tak mít přípravu na krbová kamna na dřevo k pozdějšímu osazení. Bez napojení na otopnou soustavu, bez čerpadla apod. Pokud by byla kamna využívána na přitápění v přechodném období, pak je vhodné pořídit výrobek s vyšší účinností. Oblíbená jsou i kamna s akumulací tepla, například mastková.

Zda kamna použít ale musí vycházet z celkové stavební kompozice domu, optimálně velká centrální místnost, kde jsou tato kamna umístěna.

Solární panely pro výrobu elektrické energie s vlastní spotřebou (bez přetoků do sítě) rozhodně doporučeno. Pro efektivní využití vyrobené energie je nutno mít spotřebu. Například ohřev teplé vody (celoročně, tedy výhodné), podpora tepelného čerpadla, nabíjení auta.

V případě že dům nemá v době výroby spotřebu to již tak dobré není, bateriové systémy jsou určitým řešením.

Geotermálním systémem patrně myslíte vrty pro tepelné čerpadlo. I tento systém je doporučen, počítat je nutno s vyšší investicí. Ziskem je zdroj (vrt) s dlouhou životností a stabilní zemní teplo. Pozor na celoroční využívání vrtu. Pak je lepší pro ohřev teplé vody mít vždy solární systém.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice