Dobrý den,
prosím o radu, jak správně zateplit a odizolovat balkon (arkýř) na novostavbě. Pod balkonem se nachází obytná místnost (jídelna). Je nutné lepit polystyren na strop jídelny, v místě, kde se balkon nachází? V případě izolace balkonu, jaká je vhodná k použití?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Z Vašeho dotazu soudím, že tepelná izolace pod balkonem by byla pouze na té části stropu obytné místnosti, která je umístěná pod balkonem. Takovéto řešení by bylo sice možné, nelze je však považovat za estetické. Za vhodnější proto považuji umístění tepelné izolace na podlahu balkonu, pokud to místní podmínky dovolí. Jako vhodná izolace pro takovéto použití se jeví Styrodur, s minimální nasákavostí, který bude působit i jako hydroizolační folie. Povrch pak doplnit vhodnou povrchovou vrstvou, např. dlažbou. Pečlivě provést styk povrchu balkonu s obvodovou zdí, aby nedošlo k zatékání dešťové vody do případných mezer. Celou plochu vyspádovat směrem od obvodových zdí.

Pokud by toto řešení nebylo možné, bylo by nutno použít tepelnou izolaci na celou plochu stropu místnosti pod balkonem, aby byla všude zachována jednotná výška místnosti.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice