Dotaz: Dobrý den,
prosíme o radu. Po rekonstrukci starého RD - základy kámen, zdivo "vepřovice".. nelze podřezat a ani dodatečně udělat izolaci - jsme podlahy vybrali a uhotovili dřevěné, jen na dřevěných roštech, se spárami kolem zdí, aby to alespoň takto větralo. Žel v jedné místnosti, která původně byla komorou a je zřejmě nejvlhčí, to nefunguje. Po 6ti měsících, kdy jsme položili koberec a podložili Mirelonem, jsme háhodně zjistili po celé ploše podlahy černou plíseň. lze nějak odizolovat podlahu? I za cenu, že vlhkost z hlíny pod domem půjde "do stěn" ? Anebo jakákoli folie způsobí srážení pod podlahou a my jen zachráníme koberec..
Děkuji za jakoukoli radu nebo odkaz.

Odpověď

Řešení podlah ve starším domě bez izolací jako prodyšné z prken na rošt je vhodným řešením, které bylo po staletí používáno.

Vlhkost ze země mohla z velké části procházet prodyšnou podlahou a byla vyvětrána okny. Část ale vždy zůstávala pod prkny, takže po nějakém čase polštáře a spodní strany prken uhnily a bylo nutno podlahu vyměnit. Z vašeho popisu mám pocit, že na rychlý rozvoj plísně v této místnosti měly vliv dva faktory. Jednak je to větší vlhkost místnosti a pak zřejmě i materiál koberce. Kobercové vlákno je patrně na málo paropropustné nosné vrstvě. Koberec s podložkou omezují odvod vlhkosti z podlahy.
Vodotěsnou izolaci v ploše bych nedoporučil, skutečně by mohlo dojít ke zvýšení vlhkosti stěn. Řešením je odstranění koberce a ponechání pouze prkenné podlahy. Koberec napadený plísní půjde těžko zachránit, je lepší se jej zbavit. Přebroušení podlahy by se nemělo dělat v interiéru, aby se plísně nerozšířily po bytě. V případě, že bude podlaha demontována by bylo vhodné upravit spodní vrstvy podlahy tak, aby zde vznikla provětrávaná vrstva. Jedná se tedy o vytvoření provětrávané podlahy, která dobře odvádí vlhkost a vede i k postupnému snížení vlhkosti okolních stěn. Častým a levnějším řešením je to, že po vykopání podlah začíná nová skladba podsypem z hrubého štěrku frakce 32-63 mm tl. cca 20 cm, který je provětráván a na který je pak provedena vlastní konstrukce podlahy, například opět dřevěná.
Systém provětrávané podlahy lze provést i jinak. Závisí to na tom, jak bude konstrukčně podlaha řešena. Má-li to být například betonová deska, lze použít vzduchoizolační systém typu „Iglu“, což jsou plastové tvarovky, které po zabetonování vytváří vzduchovou mezeru, obdobný princip má pak například systém z „IPT desek“. Dodavatele těchto systémů lze najít na webu (www.iglu.cz, www.isotec.cz, www.karlomix.cz)

Pro všechny systémy je společné to, že musí být zajištěno proudění vzduchu ve větrané vrstvě, nejčastěji zaústěním odtahových potrubí do komínů přirozeným tahem. Přívody vzduchu jsou otvory v soklu opatřené mřížkou. U štěrkové vrstvy je provětrání zajištěno děrovaným flexibilním PVC potrubím (profil 125 mm), které je uloženo podél stěn a proudící vzduch tak snižuje jejich vlhkost. Pokud není k dispozici volný komín, nutno zajistit, aby mezi nasávací a výfukovou mřížkou byl výškový rozdíl alespoň 3 až 4 m (možno schovat svislé vedení do zdi a mřížku zase vyústit do fasády)
V případě dřevěné podlahy lze pak skladbu provést například takto:
- čistá podlaha (prkna)
- dřevěný rošt, do něj vložená tepelná izolace (vláknitá)
- tepelná izolace – doporučuje se alespoň 14 cm, především v místě nad větracím potrubím, které je ochlazováno venkovním vzduchem, aby byla splněna kritéria doporučení současné platné ČSN 73 0540-2. V ploše v roštu postačí i méně (8, 10 cm).
- vyrovnávací vrstva jemného štěrku pro uložení roštu (frakce 4-8 mm) cca 4 cm
- separační geotextilie
- provětrávaná vrstva z hrubého štěrku (frakce 32-63 mm) 20 cm
Vhodné je před provedením ověřit měřením radon a dle toho řešení přizpůsobit (doplnit izolace proti radonu)

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Skácelíková,
děkuji za Váš dotaz a omlouvám opožděnou odpověď z důvodu velkého zájmu o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice