Dotaz: Izolace
Dobry den, prosil bych o radu, v jakem pomeru by mela byt provedena tloustka izolace podlah, obvodovych sten a stropu. Slysel jsem neco o pomeru 1:2:3, ale neni mi jasne proc by to tak melo byt ? Chapu, ze izolace podlahy muze byt mensi, nebot zem bude mit v prumeru vyssi teplotu nez teplota venkovniho vzduchu v zime. Co se tyka zatepleni obvodovych sten a stropu, pak bych laicky ocekaval stejne tloustky izolace.
Konkretne se mi jedna o zatepleni bungalovu, drevostavby, s izolaci ve strope.
Podlahy budou izolovany 120 mm polystyrenu, obvodove steny 160 vata + 100 polystyren, kolik lze doporucit zatepleni stropu ? Melo by to byt vice nez 160+100 ? Zatim mame navrzeno 40 vata + 160 vata mezi nosniky + 60 krocejova izolace. Lze krocejovou izolaci brat rovnez jako izolaci tepelnou (s jakym rozdilem) ?
Predem dekuji za odpoved.
Miroslav Hajsman

Odpověď

Pokud jde o uváděný poměr tloušťek tepelných izolací, nejedná se o nijaké závazné pravidlo nebo zodpovědné technické doporučení.
Návrh obvodových konstrukcí a volba tepelných izolací závisí na konkrétně navrženém typu domu, materiálovém řešení a představě, jakého stupně energetické úspornosti budovy chceme dosáhnout. V každém případě se vychází z platné energetické legislativy, což je především závazná norma.

Současná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro jednotlivé konstrukce platí:
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu přilehlou k zemině je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu staveb byly naplněny hodnoty doporučené.

Ve Vašem případě 12 cm tepelné izolace na bázi polystyrénu v podlaze se bude blížit doporučené hodnotě. Avšak v případě podlahového vytápění se doporučuje izolaci ještě zesílit na cca 16 až 18 cm. Uváděná skladba obvodové stěny splní hodnotu doporučenou (0,20), nebo bude i o něco příznivější.
Pokud jde o strop, předpokládám, že se jedná o lehkou konstrukci stropu, kde dům typu bungalov má poměrně malý půdní prostor (malý sklon střechy) a nebude tedy využíván. Pak není logické hovořit o kročejové izolaci. U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze a to mezi dvěma obytnými prostory. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy, kročejové izolace zde používané mají i dobré tepelně izolační vlastnosti. Ve Vašem případě však toto jistě nenastává. Při uvedených tloušťkách tepelných izolací bude hodnota U obdobná jako u obvodové stěny, tedy splní doporučení. Přesto bych zde doporučil tloušťky tepelných izolací ve stropě zesílit a to z navržených cca 26 cm na 30 až 36 cm. Vyšší tloušťka izolace již odpovídá standardu nízkoenergetického domu.

Aby byl dům dobře vyřešený stavebně po stránce tepelných úniků, je nutno věnovat zvýšenou pozornost řešení tepelných mostů, tedy především návazností izolací jednotlivých konstrukcí. Velmi důležité je řešení uložení stěny na základ (zateplení základu) a rovněž vzduchotěsnost dřevostavby, což je řešeno parozábranou. Poměrně dobře navrženým konstrukcím by měla odpovídat i kvalita oken.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Hajšmane, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice