Dotaz: Dobrý den, přečetl jsem si několik odpovědí na dotazy ohledně zateplení dřevostavby. Přesto bych potřeboval poradit s se svým konkrétním případem. Chtěl bych zateplit dřevěnou chatu postavenou z dřevěných trámků o průřezu cca 10cm. Obvodový plášť je tedy celý dřevěný, z dřevěných trámků uložených podélně, bez jakékoliv úpravy a tedy i bez parozábrany. Zateplení bych chtěl provést z venkovní strany patrně minerální vatou. Tloušťku zatím nevím. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem V.Hampejs

Odpověď

Chata je patrně využívána převážně sezónně. K požadavkům ČSN 73 0540-2 co do hodnot tepelné izolace by se mělo přihlížet proto, že norma jako rozhodující kritérium uvádí požadovaný stav vnitřního prostředí.

Ten i u rekreačního objektu odpovídá obytným budovám, nicméně v těchto případech doporučuji individuální posouzení dle konkrétních možností provedení dle konstrukce chaty. V případě, kdy se tepelná izolace bude přidávat zvenčí a bude tedy nutno i doplnit nový fasádní obklad, stojí za úvahu, zda již v rámci této poměrně velké investice je zrovna smysluplné na tepelné izolaci šetřit. Pokud se tedy budeme inspirovat požadavky platné ČSN 73 0540-2, která rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou, je na výběr - požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.

Při současné tloušťce dřevěné stěny cca 10 cm je součinitel prostupu tepla U cca 1,4 W/m2.K. Aby se tepelně izolační vlastnosti stěny dostaly na hodnotu požadovanou dle ČSN, bylo by nutno přidat 12 cm tepelné izolace na bázi minerální nebo kamenné vlny. Pro hodnotu doporučenou je to pak 18 až 20 cm tepelné izolace. Vnější obklad stěny již nelze do izolace započítat, neboť mezi izolací a obkladem bude provětrávaná vzduchová mezera – vzhledem k absenci parozábrany na vnitřním líci určitě doporučuji použít tuto takzvanou provětrávanou fasádu. Minerální vata je dobře paropropustná a nebude nosnou dřevěnou konstrukci z trámků difúzně uzavírat.

Zateplení by tedy bylo provedeno vložením rohoží nebo desek z minerální vlny do roštu ze svislých latí. Vhodným konstrukčním řešením je pak nutno zajistit provětrávání vzduchové mezery – nejlépe svislé, s přívodem vzduchu u soklu a odvodem u střechy. Vymezení lze provést dvojitým přidaným roštem z latí, nebo fixací tepelné izolace za vrchním lícem základního svislého roštu. Mezera by měla být cca 3 cm. Pokud by z vnější strany tepelné izolace byla ještě osazena folie proti větru, je nutno použit vysokodifúzní typ folie s maximálním prostupností pro vodní páry. Pak je doporučeno doplnit i parozábranu v chatě. Použití fólií by mělo vliv na snížení úniku tepla z chaty netěsnostmi konstrukce. V daném případě bych je spíše neprováděl Zvyšuje se zde riziko zadržení části prostupující vodní páry v tepelné izolaci. Zvýšení vlhkosti v kontaktu s dřevěnou stěnou může mít za následek biotické napadení dřeva. Chemické ošetření dřevěných částí a to jak zakrývané plochy stěny tak nových dřevěných prvků je v každém případě nutné. Jako vnější obklad lze opět použít dřevo, nebo i jiné materiály, například desky Cetris apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Hampejsi, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice