Dobrý den. Prosím o radu ohledně zateplení chaty. Chata je dvoupodlažní, kdy spodní stavba je zděná, částečně pod úrovní terénu, která je již zateplená. Chtel bych zateplit i horní patro , jehož steny jsou jsou z trámové konstruce. Mezi trámy je minerální vata (cca 8cm), zřejmě již časem degradovaná. Opláštění interiéru i exteriéru je z prken na pero drážku opatřené nepískovanou lepenkou na styku prkno-izolace. Jaká je ideální skladba a materiál v případě, že nechci narušit stávající kci. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dodatečné zateplení dřevěné stěny chaty dle Vašeho popisu bude lépe provést na vnější straně stěny. Lepenka, která je nyní vložena patrně jak pod vnitřní tak i vnější prkenný obklad bude v nové skladbě do jisté míry plnit funkci parozábrany.

V případě provedení izolace z vnější strany bude tedy lepenka jako parozábrana situována již pod vnitřním stávajícím obkladem. Pro úplnost - parozábrana je folie, která zabraňuje prostupu vodní páry z interiéru do konstrukce stěny, kde by mohly být dřevěné prvky ohroženy kondenzací prostupující vodní páry. Ke kondenzaci dochází v chladném místě skladby konstrukce. Při zateplení zvenčí budou bezpochyby stávající vrstvy lepenky v dostatečně „teplé“ části stěny. Stávající skladba bude tedy zachována. Na vnější obklad z prken by mohl být uchycen nový rošt z latí, do kterého bude vložena tepelná izolace. Vzhledem k lepší paropropustnosti doporučuji opět použít materiál na bázi minerální nebo kamenné vlny, ať už desky nebo izolační rohože. Konstrukce roštu bude uzpůsobena plánované tloušťce izolace a požadovanému směru prken nového vnějšího obkladu. Jako nový fasádní plášť se budou prkna patrně hodit nejlépe, možno ale použít i jiné materiály – např. velkoplošné desky apod. Aby tepelná izolace pod fasádním obkladem dobře provětrávala, je vhodné vytvořit mezi izolací a obkladem provětrávanou vzduchovou dutinu. .

Tloušťku nové izolace je potřeba stanovit s ohledem na stávající izolaci ve skladbě. Pro naplnění požadovaných normových požadavků lze předběžně stanovit cca 8 cm. Pro doporučení normy pak cca 14 cm.
Pokud jde o normu, chata sice není dům trvalého bydlení, ale jelikož se jedná o objekt s určitým požadovaným vnitřním prostředím, lze pro návrh zateplení brát současnou platnou ČSN 73 0540-2 jako směrodatnou. Tato norma stanovuje základní tepelně technické charakteristiky pro obvodové konstrukce vytápěných budov. Jedná se především o součinitel prostupu tepla U (obdoba dřívější veličiny tepelný odpor) – zde je stanovena hodnota požadovaná a doporučená. Požadovaná je pro obvodový plášť lehké dřevostavby 0,30 a doporučená 0,20, jednotkou je W/m2.K (u součinitele U platí – čím menší, tím lepší).

Při provedení zateplení zevnitř by ve skladbě byly lepenky na vnějším líci a bylo by určité riziko, že by zde docházelo ke kondenzaci. Proto zateplení zevnitř nelze příliš doporučit, ale vyloučeno není. Musela by se vytvořit pod novým vnitřním obkladem nová funkční parozábrana, nejlépe ze speciální k tomu určené fólie, s kvalitním provedením všech spojů a utěsněním přechodů na okolní konstrukce.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Stejný.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice