Dotaz: dobry den.prosil bych o radu,jak a cim ucelne zateplit poloroubenou chalupu.mam na mysli roubenou cast .chteli bychom z venci zachovat vzhled(tudiz zatepleni vnitrni).chalupa bude obyvana celorocne.dekuji schill

Odpověď

Dodatečné zateplení roubené stěny, pokud je požadavkem zachování vnějšího vzhledu, nezbývá než provést z vnitřní strany. Aby se zabránilo nežádoucí kondenzaci v dřevěné konstrukci, bude nutno věnovat péči provedení dostatečné parozábrany ve vnitřní skladbě.

Parozábrana je vrstva nebo folie, která zabraňuje prostupu vodní páry z interiéru do konstrukce stěny, kde by mohly být dřevěné prvky ohroženy kondenzací prostupující vodní páry. V daném případě je to původní roubení. Ke kondenzaci dochází v chladném místě skladby konstrukce. Tato rizika nehrozí při zateplení zvenčí, což však není tento případ.
Druhá věc je volba tloušťky nové izolace. Je potřeba ji stanovit s ohledem na stávající izolaci roubení, tedy dle síly masivní dřevěné stěny a pak dle požadavků současné ČSN. Jelikož se jedná o dům trvalého bydlení a objekt s požadovaným vnitřním prostředím, nutno pro návrh zateplení respektovat současnou platnou ČSN 73 0540-2 jako směrodatnou. Tato norma stanovuje základní tepelně technické charakteristiky pro obvodové konstrukce vytápěných budov. Jedná se především o součinitel prostupu tepla U (obdoba dřívější veličiny tepelný odpor) – zde je stanovena hodnota požadovaná a doporučená. Požadovaná je pro obvodový plášť lehké dřevostavby 0,30 a doporučená 0,20, jednotkou je W/m2.K (u součinitele U platí – čím menší, tím lepší).

Pokud je současná tloušťka roubené stěny alespoň 20 cm, pak pro naplnění požadovaných normových hodnot lze předběžně stanovit cca 8 cm tepelné izolace (při uvažování součinitele tepelné vodivosti λ 0,042 W/m.K). Pro doporučení normy pak alespoň 14 cm. Skladba stěny zevnitř by například mohla vypadat: vnitřní obklad z pohledových prken, laťkový rošt, parozábrana z folie o vysokém difúzním odporu, stavební dřevěná deska, rošt z hranolů s vloženou izolací, roubení. Uzavíraný líc roubené konstrukce je potřeba zbavit případného biotického narušení, očistit povrch a chemicky ošetřit. Bylo by vhodné vymezit mezi izolací a roubením mezeru. Vlastní izolace pak může být buď na bázi minerální nebo kamenné vlny. Je zde ale vhodnou variantou použít přírodních materiálů, například dřevité vlny nebo ovčí vlny. Ty se vyznačují vhodnými vlastnostmi, například vysoká tepelná kapacita u dřevitých vláken, nebo vysoká schopnost neztrácet izolační vlastnosti i při určitém stupni zavlhčení u ovčí vlny. Vhodnou variantou je i použití izolace na bázi celulózy, známé pod názvem Climatizer. Izolace je zaklopena OSB deskou. Ta při správném provedení (utěsnění spojů tmelem a těsnící páskou) může plnit zčásti i funkci parozábrany. Zde bych se však přimlouval ještě za pečlivé provedení foliové vrstvy s těsným přelepením spojů a vzduchotěsným napojením na okolní konstrukce. Při provádění interiérového obkladu je nutno minimalizovat počet děr do folie. Mezeru mezi obkladem a parozábranou lze případně i využít na vedení instalací, opět za předpokladu, že folie nebude porušena prostupy a poškozena.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Schille.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice