Dotaz: Dobrý den. Prosím o radu, jak mám postupovat při výstabě koupelny v podkroví. Mám ve stropu dřevěné trámy a nevím, jestli mám udělat podlahu z betonu, nebo z nějakých desek, aby se neprohýbala a šla na to položit dlažba. Rozteč mezi trámy je 80cm. Nemohu jít s podlahou nahoru víc než 6cm, kvůli nižšímu stropu. Jak by měl být silný beton, nebo jaké desky mám použít? Předem děkuji za radu.

Odpověď

Pro stanovení vhodné skladby podlahy koupelny na dřevěném stropě nám chybí více technických údajů.

Strop je dřevěný trámový, rozteč trámů je obvyklá (80 cm). Pro alespoň orientační stanovení únosnosti stávajícího stropu je však nutno vyjít z dimenze trámů a jejich rozpětí (světlost uložení). Při zatížení konstrukce betonovou deskou, která by měla být alespoň 5 cm tlustá (s ocelovou sítí) dochází k poměrně velkému přitížení konstrukce (cca 110 kg/m2), které by mohlo mít za následek velký průhyb a následné popraskání betonové desky. Proto v případě betonové konstrukce doporučuji, aby konstrukci stropu posoudil statik. V každém případě by však celková tloušťka vycházela více než 6 cm. Předpokládám, že na stávajících trámech bude prkenný záklop. Na něj by měla přijít kročejová izolace, nejlépe z tuhých desek (např. Steprock), která je cca 2 cm. Pak separační PE folie a betonová deska (min. 5 cm). V koupelně je doporučeno zajistit dobrou hydroizolaci skladby, především i proto, že jsme na dřevěném stropu. Tu je možno provést jako stěrkovou. Volit lze mezi bitumenovou nebo minerální hydroizolační stěrkou. Na ní by byla provedena dlažba do lepidla. Celková tloušťka je tedy minimálně kolem 8 cm.

Druhou možností je použít podlahové desky. Vyrábí se buď ze sádrokartonu, použít lze i desky třískocementové (Cetris), nebo na bázi lisovaného dřeva (OSB). Kročejová izolace zde bude vložena obdobně jako v prvním případě. Plovoucí betonová deska je nahrazena podlahovými deskami. Většinou se pokládají ve dvou vrstvách. Izolační stěrka a dlažba je pak položena obdobně jako v případě s betonovou deskou. Ani zde by nemělo dojít k většímu přitížení a průhybu, než je únosnost stropu. Tloušťka skladby zde vyjde menší, patrně se vše vejde do 6 cm.

Z hlediska akustických vlastností bude lepší skladba s betonovou deskou a to jak na vzduchovou neprůzvučnost, tak i pro zamezení kročejového hluku.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Kudyvejsi, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice