Dotaz: dobrý den.potřebujeme radu.na trhu je velká spousta zateplovacích materiálů,potřebovali bysme poradit,co by bylo nejlepší použít na zateplení staršího domu (50cm zdivo- klasika pálená cihla).chceme se co nejvíce přiblížit nízkoenergetickému domu.našli jsme,že existují i nějaké zateplení v menší tloušťce,ale s několikrát vyšší hodnotou zateplení a něco takového bysme asi chtěli.fakt nevíme,jsme laici.potřebujeme radu odborníka.mnohokrát děkuji!

Odpověď

Materiály s několikrát vyšší tepelně izolační schopností než v současnosti prodávané tepelné izolace bohužel běžně k dispozici nejsou. Existují vakuové izolace, které se vyrábějí ve formě panelů v metalizované fólii, plnivo je pyrogenní kyselina křemičitá s unikátními vlastnostmi. Udávaný součinitel tepelné vodivosti λ se pohybuje od 0,004, prakticky se započtením stárnutí se udává 0,008 W/m.K. Jedná se o high-tech technologii a kvůli vysoké ceně se používá zatím okrajově. V izolacích běžně dostupných na stavebních trhu se zázraky nedějí. Jejich součinitele tepelné vodivosti λ se pohybují od 0,025 W/m.K (polyuretanové desky), od 0,031 W/m.K šedý nebo extrudovaný polystyrén, kolem 0,04 W/m.K expandovaný polystyrén (EPS) a minerální vlny.

Dům postavený z plných cihel na tloušťku 45 cm (s omítkami 50 cm) současným kritériím na tepelnou izolaci a úspory tepla při vytápění nevyhovuje ani zdaleka.
Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický dům se uvádí požadavek 0,20 až 0,15 (W/m2.K).

Stávající zeď má hodnotu U v rozmezí od 1,3 do 1,5 (W/m2.K). Doporučená tloušťka dodatečného zateplení (například na bázi EPS) dle ČSN je 14 až 16 cm. Pokud chcete dosáhnout nízkoenergetického standardu, muselo by to být alespoň 20 cm. .
Důležitou věcí u zateplení staršího domu polystyrénem je otázka vlhkosti stávajícího zdiva. Pokud je zdivo namáhané vlhkostí ze základů, kontaktní lepené zateplovaní systémy se nedoporučují. Bylo by vhodné v případě pochyb nechat vlhkost zdiva změřit z odebraných vzorků. Tuto službu zpravidla poskytují dodavatelé zateplovacích systémů v rámci dodávky materiálu. V případě vyšší vlhkosti a salinity lze například použít systém děrovaných EPS desek Baumit Open S se sanačním efektem, ale zase jen do určité hranice vlhkosti. Při použití fasádní desky Baumit open reflect ze šedého polystyrénu s bílou povrchovou úpravou uvádí výrobce součinitel tepelné vodivosti λ 0,031 W/m.K. Při tloušťce desky zateplení 20 cm bude výsledný součinitel prostupu tepla U 0,15 (W/m2.K).

Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku závisí nejen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma, avšak pro nízkoenergetický dům (NED) je nutno dosáhnout ještě lepších hodnot. Například:
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu přilehlou k zemině je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K), NED 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), NED 0,15 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), NED 0,15 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), NED 0,10 (W/m2.K).
To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 35 až 40 cm tepelné izolace, do podlah kolem 20 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,0 W/m2.K, správně řešit detail u základu (tepelná izolace soklu a podzemní části), odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Přikryle,
děkuji za Váš dotaz a omlouvám opožděnou odpověď z důvodu velkého zájmu o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice