Dobrý den,
u montované dřevěné chaty mám jako izolaci mezi trámy ( nevytápěná půda ) vrstvu cca 10cm škváry. Ta dýchá a i bez parotěsné izolace je vše suché. Když místo škváry použiju ROCKWOOL, musím izolaci použít? Neobjeví se i přesto vlhkost? Škvára je uložena mezi trámy na prknech, ta podbita rákosem a omítka.

Díky Luděk NOVÁK

Odpověď

Obytné prostory chaty jsou bez známek vlhkosti proto, že jako tepelná izolace mezi trámy stropu je použita škvára, která má součinitel difúzní vodivosti páry 0,063. Propouští tedy vodní páru vznikající při pobytu osob a užívání místností do okolního prostoru. Parotěsná izolace by vodní páry uzavřela v izolovaném prostoru a pak by hrozilo nebezpečí kondenzace těchto par na nejchladnějších místech stavební konstrukce.

Minerální vlny mají tento součinitel srovnatelný se škvárou; budou tedy propouštět vodní páru obdobně jako současná škvára. Parotěsná izolace by prostup vodní páry stavební konstrukcí výrazně zhoršila a její použití je proto nevhodné.

Minerální vlny mají navíc ještě značně lepší tepelně-izolační vlastnosti. Zatím co škvára má součinitel tepelné vodivosti 0,21 W/m.K, minerální vlny mají tento součinitel v rozmezí 0,039 – 0,043 W/m.K, tedy asi 5 x lepší. Použitím minerální vlny dojde proto ke snížení spotřeby energie na vytápění.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice