Dotaz:
Dobrý den.
Rád bych se zeptal: 1. na izolaci podlahy tepelně izolačními materiály /polystyren/ a jejich síly při výstavbě rodinného domu. Stavba - bungalow, středočeský kraj. Vrstvy -zhutněné podloží, základová betonová deska + kari sítě, hydro a radon izolace asfaltovými pásy. Následně 3 cm betonové mazaniny s perlitem jako ochrana izolací. Dále v plánu izolace polystyren / dle druhu materiálu lambda 0.034 ?/ -požadovaná a doporučená síla polystyrenu ? Následovat bude betonová mazanina síly cca 6-8 cm.
2. otázka- musí dům projít auditem s výsledkem Energ.nár. budovy. /dokončení stavby 2009/
Děkuji Eliška

Odpověď

Při návrhu tepelných izolací do podlahy přízemí, které je na terénu, je potřeba zohlednit to, bude-li v přízemí podlahové vytápění, nebo ne. V každém případě se vychází z platné energetické legislativy, což je především závazná norma.

Současná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro podlahu přilehlou k zemině platí, že požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Ovšem do vzdálenosti 1,0 m od systémové hranice budovy (v podstatě pruh podél obvodové stěny po obvodu domu šířky 1,0 m) se uplatňují hodnoty jako pro vnější stěny, kde požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu staveb byly naplněny hodnoty doporučené. U řešení podlahy ve vazbě na obvod domu v přízemí však velmi záleží na provedení správného zateplení soklové části stavby a zateplení vnějšího líce základu pod úrovní terénu. Pokud je toto dobře provedeno, lze to zohlednit i v návrhu tloušťky izolace v podlaze. Provedení se liší v závislosti na konstrukčním systému stěny – jeli dřevěná, zděná, nebo zděná se zateplením a tento detail by Vám měl upřesnit projektant. Vzorová řešení najdete například v technických podkladech výrobců zdících materiálů apod. Na zateplení soklu se používají extrudované polystyrény a izolace by měla jít cca 80 cm pod upravený terén.

Pokud jde o součinitel tepelné vodivosti λ, může se podle druhu použitého materiálu izolace do podlahy pohybovat od 0,032 do 0,042 W/m.K. Lepší izolační schopnost mají extrudované polystyrény (XPS), vyšší hodnotě λ odpovídají podlahové expandované polystyrény (EPS). Ve Vašem případě při použití 12 cm tepelné izolace na bázi EPS v podlaze se bude izolace pohybovat v požadovaných hodnotách. Pro dosažení doporučených hodnot by bylo potřeba 14 až 16 cm izolace. V případě λ materiálu v hodnotách 0,032 (W/m.K) to bude méně – cca do 10 cm pro splnění požadavku a 12 pro doporučení. Avšak v případě podlahového vytápění se doporučuje izolaci ještě zesílit (cca o 4 až 6 cm) a tloušťky upřesnit dle druhu materiálu izolace a rozhodně řešit detail tepelného mostu v soklové části.

Výpočet Průkazu energetické náročnosti budovy vyplývá ze zákona 406/2006 Sb. a Vyhl. 148/2007 Sb. Od 1.1.2009 bude povinností v případech v zákoně stanovených dokladovat jako přílohu projektové dokumentace stavby tento Průkaz energetické náročnosti budovy. Bude se týkat mimo jiné všech nových budov. Ve Vašem případě již je vydáno stavební povolení, ke kolaudaci by to nemělo být vyžadováno. Dům však měl být projektantem vyhodnocen z hlediska požadavků platné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov a to již v rámci projektového řešení.

Dobrý den pane Eliško, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice