Zdravím,

mohli by jste mi poradit, jak zaizolovat podlahu ve sklepě?

Máme domek z 50tých let a podsklepený. Chceme sklep využívat k uskladnění potravin, ale také chceme jednu místnost využít k posezení..jako vinný sklípek. Plánujeme tam udělat nové betonové podlahy a chceme udělat izolaci. Někdo nám radí použít penetrační lak+asfaltové pásy proti tlakové vodě. A někdo zase beton natřít Sikkatonem B. Cenově to vychází vcelku stejně, ale co je lepší, účinější? Prosíme o radu...

Pro informaci - dům jsme ve sklepě podřezávali a dělali jsme svislou hydroizolaci. U domu je studna a když dlouho prší, tak se na jednom místě ve sklepě tlačí trochu voda. To vyřešíme čerpadem, které dáme do studny, ale i tak chceme raději použít něco proti tlakové vodě.

Díky M.

Odpověď

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Je docela možné, že při deštích dochází ke zvýšení hladiny spodní vody nad podlahu sklepa a pak se jedná skutečně o namáhání tlakovou vodou.

Dimenzování izolací na tlakovou vodu je předmětem návrhu který vychází z normy na hydroizolace staveb. Pokud již máte provedenou svislou hydroizolaci sklepa (patrně z asfaltových pásů) a podříznutý sklep, pak bude vhodné pokračovat v použití asfaltových kvalitních modifikovaných pásů.

Problém ale může nastat v napojeních izolací, tedy v místě napojení svislé izolace a podříznutí a napojení navržených pásů v podlaze a podříznutí. Nezmiňujete, jakým materiálem je podříznutí provedeno. Je-li z asfaltových pásů s dostatečnými přesahy pro natavení, lze vše poměrně snadno spolehlivě spojit a vytvořit tak vodotěsnou vanu. V napojeních lze izolaci i znásobit. V případě podříznutí plechy nebo jiným materiálem bude nutno použít další utěsňovací prostředky, což mohou být k tomu určené tmely a stěrky. Materiály Sikka nebo jiných výrobců jsou k tomu určené, ale konkrétní výrobek v dané situaci doporučuji konzultovat s technikem výrobce.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Energy Centre České Budějovice