Dotaz: Dobrý den, chci se zeptat ohledně provedení střešní zahrady. Na internetu jsem narazil na desky agro,(www.baugardens.cz)které slouží jako náhrada zeminy pro použití právě na střešních zahradách a zároveň prý působí jako částečná izolace. Tak bych poptřeboval poradit jestli bych tam měl dát tyto desky nebo běžný substrát, hlavně také kvuli zatížení střechy .

Odpověď

Podle dostupných údajů dodavatele desek agro z internetu je patrně možné tyto desky na střešní zahradu použít. Výrobce udává, že se jedná o desky na bázi minerálních vláken s objemovou hmotností 55 až 85 kg/m3.

Správná skladba střechy se zahradou by měla být navržena s ohledem na plánovaný druh výsadby (tráva, keře apod.) a další užitná zatížení. Hydroizolaci doporučuji provést dvojitou – hlavní izolační pás a pojistnou folií. Tepelnou izolaci je pak nutno dimenzovat dle doporučení současné platné ČSN 73 0540-2/Z1. Tato norma stanovuje pro plochou střechu požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 W/m2.K a doporučenou 0,20 W/m2.K.

Statický návrh nosné desky střešní zahrady musí vyjít z výpočtu zatížení všech realizovaných vrstev. Provádí ho projektant – statik. Pokud nebude nutno pro výsadbu substrátu nebo zeminy, zatížení se o něco zmenší.
Skladba střechy by tedy mohla vypadat :
- vegetační vrstva (substrát nebo výše zmínění desky – to by měl upřesnit zahradník dle plánovaných rostlin)
- drenážní vrstva – zpravidla nopové folie
- hlavní hydroizolační vrstva včetně ochranných vrstev (na bázi asfaltových pásů nebo PVC folií
- podkladní vrstvy
- tepelně izolační vrstva
- pojistná hydroizolační vrstva
- nosná konstrukce se spádovou vrstvou
Technické řešení musí odpovídat normě pro navrhování plochých střech. Vzorové skladby střešních zahrad lze najít například v technických materiálech firmy Dektrade, Střechy – Kutnar. Konkrétní návrh by měl provést projektant.

Samotné desky agro jako tepelná izolace nepostačují, tepelně izolační vrstvu je potřeba řešit odděleně jako samostatnou složku skladby střešního pláště, určité zlepšení vlivem ostatních vrstev lze samozřejmě započítat.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Svobodo.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice