Dobrý den.
Mám dotaz k tepelné izolaci stropu. Ve starším rekonstruovaném domku jsme zrušili původní skladbu stropu (omítka, rákosí, prkenný podhled, záklop, térový papír, škvára, betonová mazanina) a ponechali pouze trámy. Kvůli malé světlé výšce místností jsme na trámy položili nový záklop a podhled udělali z palubek těsně pod záklop mezi trámy - trámy zůstali přiznané. Půda je neobývaná a střecha nezateplená, pouze betonové tašky. Časem (5-6 let) na půdě vzniknou obytné místnosti včetně nové konstrukce střechy a podlahy, protože současné trámy nejsou dostatečně únosné. Proto bych potřeboval strop nad záklopem nějak přechodně zateplit. Půda do doby rekonstrukce nemusí být pochozí. Mám k dispozici minerální plsť Itaver a lamelové pásy minerální vaty na hliníkové folii (asi Orstech LSP). Hodlám na záklop rozvinout vatu s hliníkem (hliník dole) a na tuto vrstvu dát ještě plsť. Je nutné dávat parozábranu? Mezi záklop a hliník? Nebude potom vlhkost kondenzovat nad záklopem a ten pak hnít? Je potřeba ty hliníkové folie nějak spojovat? A bude to aspoň trochu fungovat? Díky za info.

Odpověď

Obytné prostory chaty jsou bez známek vlhkosti proto, že mezi trámy stropu je použita škvára. Tato jako tepelná izolace stropu má součinitel difúzní vodivosti páry 0,063. Propouští tedy vodní páru vznikající při pobytu osob a užívání místností do okolního prostoru. Tato propustnost byla ale poněkud zhoršena vrstvou betonové mazaniny. K zateplení je vhodné použít minerální vlnu v dostatečné tloušťce. Minerální vlny mají součinitel difúzní vodivosti páry srovnatelný se škvárou; izolační vrstva bude tedy propouštět vodní páru obdobně jako současná škvára. Při použití minerální vlny s hliníkovou folií na spodní straně by hliníková folie fungovala jako parozábrana. Mohlo by docházet ke kondenzaci vodní páry na nejchladnějších místech stavební konstrukce tj. pod hliníkovou vrstvou.

Při použití minerální vlny s hliníkovou folií na vrchní straně by docházelo ke kondenzaci vodní páry ve vrstvě minerální vlny a ta by tím ztratila tepelně izolační vlastnosti.
Použití minerální vlny s hliníkovou folií se proto jeví jako nevhodné.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice