Dotaz: Jakou izolaci do vlhka
Dobrý den potřebuji zateplit podlahu pod kterou je sklep, který je docela vlhký, ale je větraný. Můžete mi doporučit jakou izolaci ( např.polystyren,skelná vata, minerální vlna) mám do těchto podmínek použít, aby tato izolace nepřijímala vlhkost. Je nutné použit parozábranu?
Děkuji za radu

Odpověď

Zateplení stropní konstrukce nad nevytápěnými sklepy se vždy provádí na straně chladnější, tedy ve sklepě, osazením tepelné izolace na podhled.

Toto řešení odpovídá technickým doporučením jak z hlediska možné kondenzace vodní páry prostupující z teplejšího prostoru do chladnějšího, tak i pro dobré využití tepelně akumulační schopnosti stropní konstrukce nad sklepem, která se dostává do zateplené „zóny“. Úniky tepla stropní konstrukcí do nevytápěných sklepů nejsou zanedbatelné, navíc zde může hrozit riziko plísní v bytě u podlahy právě v důsledku prochládání. U starší výstavby se tepelné izolace do podlah nebo stropů nad sklepy nedávaly, nebo jen v minimální zanedbatelné tloušťce. Nosné konstrukce stropů, obvykle betonové nebo cihlové klenby do traverz, tepelně příliš neizolují.

Dále by se měla dodržet příslušná norma na tepelné izolace, která hodnotí vlastnosti konstrukce z hlediska tepelné izolace - hodnotí se fyzikální veličinou součinitel prostupu tepla. Platí to i pro konstrukce stropů mezi byty a nevytápěnými sklepními prostory. Současná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop z vytápěného k nevytápěnému prostoru je 0,60 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu staveb byly naplněny hodnoty doporučené, nebo i lepší. V případě temperance nebo částečného vytápění sklepa jsou pak v normě uvedeny i další příslušné hodnoty.

Doporučení tedy je, provést zateplení tohoto stropu osazením tepelné izolace zespodu na podhled. Doporučená tloušťka izolantu je 8 až 10 cm, čím více, tím jistě lépe, jde také ale i o podchodné výšky ve sklepě. Vkládat takovou tloušťku izolace do podlah shora je pochopitelně prakticky neřešitelné. Rovněž i z hlediska osazení – vždy je technicky správné izolovat konstrukci z chladnější strany, nikoli té „teplejší“. Tím by se právě zvyšovala rizika nežádoucí kondenzace v konstrukci (jedná se o vodní páru prostupující konstrukcí stropu z bytu dolů – viz. výše).
Zvážit je potřeba to, jaký materiál bude použit. Nejčastěji se používá polystyrén a to jednak kvůli ceně a i poměrné snadnosti při provádění a lepení. Pokud jde ještě o otázku vlhkosti ve sklepě – zde je potřeba zvážit její skutečné příčiny, pokud sklep je nyní vlhký. Zpravidla vždy to je v důsledku vzlínání zemní vlhkosti, což se tedy projevuje ve spodní části zdiva na podlahách, nikoli na stropě. Vysoká vlhkost se pak ve sklepích udržuje i v důsledku toho, že se nevětrají. Proto je důležité zateplení stropů, aby se mohlo větrat i v zimním období, snad jen s výjimkou větších mrazů, aby nezamrzly případné rozvody vody. To, že se na podhledy stropů nalepí polystyrén vzlínající vlhkost nemůže prakticky ovlivnit.

Je možno použít i kamennou nebo minerální vlnu v tuhých deskách, osazenou lepením a přikotvením hmoždinkami podobně jako polystyrén. Technickou variantou je i použití například sádrokartonových podhledů, nad které bude položen minerální izolant v potřebné tloušťce. Vzhledem k vlhkosti sklepa však tyto materiály, vzhledem ke své nasákavosti, nebudou vhodné. Přiklonil bych se tedy spíše k polystyrénu. Nicméně pokud jsou sklepy opravdu extrémně vlhké, lze jistě doporučit prohlídku specialistou v oboru sanace a odvlhčení staveb a provedení nějakého opatření, které by vlhkost snížilo.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice