Dotaz: Provádím izolaci obvodového zdiva, pod úrovní terénu. Chci použít nopovou fólii. Návodů jak postupovat najdu hodně. Po odkopání zeminy kolem domu jsem ale narazil na jiný problém. Obvodové zdi byly betonovány do vykopaných rýh a do šalovanáho dřevěného bednění. V horní části je betonová zeď celkem rovná, ale dolní polovina je značně nerovná s trčícímy kameny. Chtěl bych se zeptat, jak vyrovnat obvodové zdi pod nopovou fólii. Trčící kameny vysekám, někde ale po nich vzniknou díry. Čím tyto díry vyrovnat? Použít nějakou betonovou stěrku, maltu, nebo je možné vyplnit tyto díry montážní pěnou?
Děkuji předem za odpověď.

Odpověď

Technické provedení nopové fólie, způsob řešení detailů apod., záleží na tom, pro jakou funkci toto opatření provádíte a čeho přesně hodláte dosáhnout. Tedy o jaké suterénní prostory jde, jaká je tam vlhkost, kde vzniká a jak vlhkost na konstrukci pod úrovní terénu působí. To mi není z Vašeho dotazu zcela jasné.

Jedná se patrně o suterénní prostor zapuštěný pod terén, který má monolitické železobetonové stěny, patrně bez izolaci proti vodě. Pokud nebyl použit vodotěsný beton a konstrukce bude namáhána tlakovou vodou nebo zvýšenou zemní vlhkostí, vlastní nopová folie by nepostačovala. Posouzení situace by měl provést specialista na izolace spodní stavby.
Nopových fólií se vyrábí více druhů, v kombinaci s různými dalšími foliovými materiály s určením pro různé funkce. Běžné nejlevnější typy se používají převážně jen jako vrstva separační, vícevrstvé pak jako drenážní. Toto použití v souvislosti se spodní stavbou předpokládá dokonalé odvodnění zemního výkopu funkčním a kontrolovatelným drenážním systémem. Funkci vodotěsné izolace tyto materiály zpravidla neplní.

S tím pak souvisí i úprava podkladu a to, bude-li se provádět náročnější hydroizolační vrstva – pak musí podklad splňovat parametry dané technickými předpisy hydroizolačního systému (hrubé srovnání, stěrkování, penetrace). Nebo bude prováděna pouze vrstva separační a drenážní – ale i zde bude nutno zajistit rovný podklad. Na vyrovnání by ale patrně postačilo vyplnění děr cementovou maltou, případně vyrovnání plochy jednou vrstvou cementové omítky. Variantou, pokud by vysekávaní kamenů bylo příliš náročné, je i přibetonování do bednění, s vytvořením odskoku, patrně někde v horní části suterénní zdi. Montážní pěna je zde zcela nevhodná. Pro podrobnější radu by bylo nutno situaci posoudit na místě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Janků, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice