Dotaz: Vhkou zeď nemohu odizolovat klasickým způsobem ( podřezání apod.). Uvažuji před zdí postavit ještě jednu zeď ( izolovanou příčku - mezeru mezi dmi hodlám odvětrat). Prosím o vyjádření zda tento postup není špatný a případně jak tuto stavební úpravu provést provést. Děkuji

Odpověď

děkuji za Váš dotaz.

Odstranění vlhkosti obvodové zdi pomocí tenké vnitřní přizdívky s odvětrávanou dutinou není nejlepším řešením.

Zpravidla se to řeší propojením této dutiny s interiérem. To má za následek zvýšenou vlhkost na povrchu vnější konstrukce uvnitř v dutině a masivní vznik plísní. Spóry plísní pak vnikají do interiéru provětrávacími otvory, navíc nelze tento prostor nijak kontrolovat, protože je nepřístupný. Vlastní vysoká vlhkost je zapříčiněna obvykle špatnou tepelnou izolací obvodového zdiva, ale často se jedná i o vlhkost z podzákladí – vzlínání vlhkosti, absence izolace.
Odstranění vysoké vlhkosti ve stěnách znamená především odstranit příčinu. Odvlhčení spodní stavby domu je poměrně náročná činnost z hlediska zásahů do stěn a podlah. Rozsah sanačních opatření by měl navrhnout specialista se zkušenostmi. Je nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, změření vlhkostí, zjištění vlastností podloží apod.

Odvlhčení zdi lze provést jednak zevnitř – vytvoření provětrávané podlahy. Znamená to podél vlhké zdi odstranit podlahu a provést větranou vrstvu. Většinou se navrhuje v případě rekonstrukce celé podlahy.
Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Nad dutinou musí být v podlaze tepelná izolace – doporučuje se 12 cm, aby byla splněna kritéria současné platné ČSN 73 0540-2. Dutina není nikdy propojena s interiérem.

Zvenčí - jedná se opět o zajištění odvlhčení vlhké zdi pomocí provětrání pod terénem:
- vytvoření větrané dutiny pomocí přizdívky k základovému zdivu (vzduchový kanál), což je nákladnější řešení (základ, zakrytí, izolace). Zajištění přívodu a odvodu vzduchu je pak obdobné jako druhý popis dále.
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. IPT desky jsou přiloženy svisle na upravený povrch o zdiva – vyrovnávací omítka z lehké vápenné malty. Tím je vytvořena v celé ploše zdi svislá dutina o šířce cca 60 mm. Systém se vyrábí jako celek s doplňky.
Dutina se opět navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené vzduchové mezery v soklu nadzemní části zdiva, kde se osadí přívodní mřížka vzduchu. Důležitý je pak jeho odvod, nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Možno využít zaústění do komínu, nebo se odvětrávací otvor umístí výše na fasádě, aby bylo vytvořeno potřebné převýšení. Mřížky a plochá potrubí pro zasekání do zdi jsou součástí systému, stejně jako různé ukončující profily.
Vlastní výkop podél zdi se zasypává hrubým čistým štěrkem frakce 32-63 mm. Dno výkopu se utěsňuje (beton s izolačním pásem ve spádu od zdi směrem k drenáži) a jáma se odvodňuje drenáží. K oddělení štěrkové vrstvy od zeminy je nutno důsledně vložit geotextilii. Na terénu je nutný spádovaný okapový chodník.
Vzduchová dutina sama o sobě nestačí, je nutno odborně posoudit všechny příčiny vlhkosti a opatření podle toho rozšířit. Například se může do podzákladí stahovat dešťová voda ze špatně řešených okapů.
Na odvlhčenou zeď lze pak použít vnitřní přizdívku a mezi ní a zeď vložit i tepelnou izolaci. Bez předchozího snížení vlhkosti zdiva je nebezpečí, že plíseň se projeví i na přizdívce, nebo bude docházet ke hromadění vlhkosti mezi přizdívkou a kamennou zdí.

V některých případech dlouhodobě snížila vlhkost stěn aplikace sanačních omítek, předpoklad je, aby současná vlhkost zdiva nebyla vyšší 8%. Orientační změření lze provést elektronickým vlhkoměrem. Měl by se však provést rovněž rozbor na salinitu. Výrobci sanačních omítek v tomto smyslu poskytují s dodávkou materiálu i zdarma technickou pomoc.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Mičíku,

Energy Centre České Budějovice