Dotaz: Provzdušněná podlaha a vodovodní instalace.
Zahájili jsme rekonstrukci staré něměcké chalupy. Základ je kámen s hlínou a obytná část je cihlová. Kolem domu se pokládá meliorace, mopovka a kámen frakce 32 na celou výšku základu (2m). Vnitřní prostor je připraven na položení Iglů 16. Potud se zdá vše v pořádku. Chaloupka by měla za pár let vyschnout. Problém je však s rozvodem vody. Tlaková nádoba byla umístěna do sklepa a hlavní přívod vody k ní byl uložen zhruba 80 cm pod budoucí provětrávanou podlahu. Přívod pro rozvod v domě se vrací okolo přívodní trubky zpět do místnosti a musí projít provětrávaným prostorem pod podlahou. "Stoupačka" hlínou je provedena v "domečku" z 10 cm polystyrenu. A otázka je jak a čím zaizolovat vodovodní potrubí procházející vzduchocou mezerou provětrávané podlahy.
Domek je umístěn v Jeseníkách zhruba 650m nad mořem. Takže teploty v zimě okolo -20°C nebudou vyjímkou. V domečku by v domě naší nepřítomnosti mělo fungovat topení na temperování vnitřní teploty asi 8°C. Vodovodní potrubí bude přes podlahu procházet asi 12m od vstupu vzduchu pod domek. Děkuji za radu.

Odpověď

Určit přesně správné provedení zateplení vodovodního potrubí prostupujícího větranou dutinou podlahy je obtížné a výpočtem bezpochyby nepřesné, neboť zde vstupuje řada neznámých faktorů.

Navíc riziko, že by vodovodní přípojka mohla zamrznout je aktuální a pomyšlení je to jistě nepříjemné. V případě, že by se vyšlo z představy teploty v dutině pod provětrávanou podlahou dlouhodobě pod bodem mrazu, pak by běžná tloušťka zateplení typovou izolací potrubí rozhodně nepostačovala. Teplotu v dutině ale neznáme. Obecně lze říci, že bude platit čím lepší zateplení a ochrana potrubí, tím lépe. Dalo by se to tedy provést v rámci rozměru jedné tvarovky IGLU, která je půdorysně 50/50 cm. Například zaizolovat řádně prostupující potrubí, provést obetonování, které by zajistilo určitou akumulaci tepla a vnější obvod opět izolovat dostatečnou vrstvou izolace. Zaručené to ovšem nebude.

Určitou jistotou by pak tedy mohla být ochrana potrubí elektrickým topným kabelem. Více informací naleznete na www.devi,cz. Topný kabel přiložený k ohroženému potrubí je doplněn termostatem, který zajistí ohřev pouze v době nutné. K tomuto řešení bych se v případě obav ze zamrznutí přiklonil.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice