Rekonstruujeme historický dům.Třeti domu má klenbové stropy. Původní podlaha byla dlážděná cihlami na suťovém zásypu kleneb. Chceme v principu zachovat složení podlahy. Jaký materiál použít na vysypání kleneb místo původní sui, i se zřetelem na náklady? Poškozené klenby byly zpevněny, přesto bychom chtěli použít materiál, který bude lehčí než původní suť? Děkuji za radu.

Odpověď

Pokud nechcete zatížit opravené klenby původním násypem, lze použít umělé kamenivo.

Je to například Liapor - čisté keramické kamenivo, které se vyrábí výpalem a současnou expandací přírodních jílů v rotačních pecích. Vznikají tak slinuté keramické perly s vnitřní rovnoměrně pórovitou uzavřenou strukturou, vynikající především fyzikálně chemickými a mechanickými vlastnostmi.Liapor má nízkou hmotnost, je pevný, tepelně a zvukově izolující, žáruvzdorný, mrazuvzdorný, objemově stálý a v konstrukci odolný.

Vyrábí se ve frakcích od 8/16 do 0/1 mm, objemová hmotnost v suchém stavu je od 275 do 650 kg/m3 dle frakce a pokud jde o tepelně izolační vlastnosti, tak jeho součinitel tepelné vodivosti λ se pohybuje v rozmezí 0,09 až 0,15 W/m.K, opět v závislosti na frakci. Dodává se v pytlích nebo vacích. Ceníky najdete na internetu. Jako zásyp nad klenby se používají hrubší frakce, které se stabilizují prolitím cementovým mlékem, aby vrstva byla pochůzná. Nad provedený násyp lze položit geotextili a vrstvu zarovnat tenkým potěrem. Původní nebo nové cihly lze položit opět do malty. Provést lze ale jakoukoli podlahu.

Pokud jsou náročnější požadavky na tepelnou izolaci, lze do skladby vložit i vrstvu z polystyrénu. V případě požadavků na vyšší kročejovou izolaci je možné na upravený Liaporový násyp provést i plovoucí akustickou podlahu. Záleží jistě na výšce od rubu kleneb k čisté podlaze.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Jiříku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice