Dobrý den, chystám se izolovat zahradní podsklepený domek. Kde sklepní prostory jsou vybetonované položena základová izolace ale bohužel už žádná jiná z venkovní strany a odkopání nelze nebot z jedné strany je po celé délce přistavena veranda a z druhé do poloviny jímka, která také není izolovaná. Prosím o radu jak zaizolovat sklep a jímku? Když není možné se k ní dostat z venku?

Odpověď

Jisté je, že při stavbě sklepa zahradního domku se mělo myslet předem na izolace proti zemní vlhkosti.

Vhodným řešením by bylo v době výstavby provést hydroizolační vanu, kde by izolace proti spodní vodě byla například na bázi asfaltových pásů. Izolační povlak by byl chráněn ze strany výkopu přizdívkou nebo nopovou fólií. Rovněž izolaci jímky je potřeba řešit při její výstavbě, kdy je vše jednodušší.

Dnes bude již obtížnější to dohnat. Jako variantu lze volit hydroizolační stěrky, které jsou buď na bázi minerální nebo bitumenové. Postupovat je nutno dle technologického předpisu výrobce izolačních materiálů. Stěrky se nanášejí na čistý vnitřní povrch, nicméně v případě spodní vody nemusí toto řešení postačovat.

Tímto postupem bude patrně možno provést dodatečnou izolaci jímky. V případě sklepa by pro přesnější radu bylo nutno vidět situaci na místě. Doporučuji Vám kontaktovat technického zástupce výrobce izolačních stěrek. Kontakty naleznete na webu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice