Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jaký material by jste doporuči k izolaci 40 cm zdiva z plynosilikátu (výrobce PREFA Trutnov). Jde mi o to, jakou sílu materiálu by jste doporučil a hlavně jestli je možné na plynosilikát použít polystyren: Slyšel jsem, že kvuli špatným difuzím vlastnostem se časem plynosilikát rozhasí..

Odpověď

Tepelně.izolační vlastnosti obvodových stěn by měly odpovídat současně platné normě ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov-Požadavky (říjen 2011). Měřítkem tepelně-izolačních vlastností je součinitel prostupu tepla U vyjádřený ve W/m2.K. Norma rozlišuje dvě hodnoty tohoto součinitele a to hodnotu požadovanou a doporučenou. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla je pro obvodovou stěnu 0,30 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Čím nižší je hodnota součinitele, tím lepší tepelně izolační vlastnosti stěna má.

Plynosilikátové tvárnice se vyráběly u různých výrobců a v různých provedeních. Jejich tepelně-izolační vlastnosti jsou závislé nejen na provedení, ale i na více dalších vlastnostech, jako např. na objemové hmotnosti a vlhkosti. Proto je velmi obtížné u tvárnic starší výroby určit jejich skutečné
tepelně-izolační vlastnosti. Podle údajů z minulých let byl součinitel tepelné vodivosti λ v rozmezí od 0,17 až 0,38 W/m.K. a tomu odpovídající součinitel prostupu tepla od 0,55 až do 1,25 W/m2.K .V porovnání se současnými požadavky je tato hodnota nevyhovující.

Pro dodatečnou tepelnou izolaci při použití obvyklého polystyrénu EPS o součiniteli tepelné vodivosti λ 0,042 W/m.K bylo by nutno pro dosažení požadované hodnoty použít tloušťku izolace 8 cm. Pro dosažení doporučené hodnoty pak tloušťku 14 cm, případně více. Protože tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn mají přímý vliv na spotřebu energie na vytápění a tím i na provozní náklady, je výhodné použít větší tloušťky izolace. Náklady na montáž zateplení budou stejné při všech tloušťkách a vlastní cena izolace proto výsledný náklad příliš neovlivní.

Pravdou je, že polystyrén má špatné difuzní vlastnosti a je pro vodní páry téměř neprostupný. Při nevhodné a nedostatečné tloušťce izolace by mohlo docházet ke kondenzaci vodních par ve zdivu stavby. Nashromážděná voda, pokud by zamrzla, by mohla zdivo narušovat. Toto ale nelze považovat za běžný stav.

Případně lze použít polystyrénové desky dodávané pod názvem BAUMIT open reflex. Jedná se o desky z perforovaného polystyrénu s vysokou prodyšností, která se blíží vlastnostem cihelného zdiva. Tím by mělo být nebezpečí narušení zdiva zkondenzovanou vodou vyloučeno.

Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na tepelné izolace..

Energy Centre České Budějovice