Dobrý den,

V rodinném domě předělávám topení, které bylo samotížné (průměr trubek od kotle na uhlí byly 2‘‘, které postupně přecházely na 6/4‘‘, poté na 1‘‘, a poté byly vedeny k radiátorům). Radiátory klasické žebrované o počtu 35 článků na místnost. Po výměně uhelného kotle na kotel plynový turbo bylo od tohoto kotle vedeno 3/4‘‘ trubkou do trubek 2‘‘. Stávající trubky jsou prorezlé, a proto je chci nahradit trubkou PEX-AL-PEX. Mám dotaz, zda mohu táhnout toto potrubí o průměru 20 mm jako hlavní od kotle a k radiátorům použít slabší? Poraďte, jak trubky dimenzovat, protože příští rok bych chtěl měnit stávající kotel na kotel kondenzační, budou tyto průměry trubek vyhovovat?

Děkuji
Přeji hezký den.

Odpověď Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz a v návaznosti na něj uvádíme následující:

Pokud budete provádět rekonstrukci rozvodů vytápění, doporučuji nové rozvody provést v polotvrdé mědi. Např. výstup od kotle Cu 22/1 mm a postupně přejít na Cu 18/1 mm a následně k radiátorům na Cu 15/1 mm.

Správný postup by byl nechat zpracovat projektovou dokumentaci na celý otopný systém včetně výpočtu tepelných ztrát pro jednotlivé místnosti a návrh otopných těles. S tím souvisí i nadimenzování potrubí. Potrubí AL-PEX může negativně reagovat s výměníkem plynového kotle (elektrochemická koroze). Vše bude záviset na typu použitého kotle a výměníku v něm.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Energy Centre České Budějovice