Dobrý den,



soused nad námi v zimních měsících větrá ( otevřené okno a jen zatažený závěs ) My větráme pravidelně, ale v loňském roce se nám udělala obří plíseň. Majitelka mi sdělila, že nemůže nařizovat, jak má její podnájemník větrat. Při předchozích nájemnících, kteří topili jsme takový problém neměli s plísní, zimou v ložnici. Tím jak větrá ochlazuje naše ložnice a tvoří plíseň? Mohu se nějak chránit, aby nepřišlo nehorázné vyučtování za teplo ( topim pač mam maleho syna ) a opět se netvořila plísen?



Moc děkuji Eva


Odpověď

Dobrý den,

Jedná se o velmi nepříjemnou situaci. Je zřejmé, že prochládání obvodové konstrukce větraného bytu vede i ke snížení povrchové teploty v kritických místech navazujících konstrukcí Vašeho bytu.

Určitým řešením dostatečné vytápění a větrání místností u Vás je. Jedná se však spíše o neekonomické přetápění.

Technickým řešením by bylo vnitřní zateplení kritických stěn a míst. Tím by došlo ke zvýšení povrchové teploty nad rosný bod. Při vyšší povrchové teplotě by nedocházelo ke kondenzaci a plíseň by se netvořila.

Jedná se však v první řadě o dohodu mezi nájemníky a vlastníkem. Je-li situace takto extrémní, pak soused neužívá byt odpovídajícím standardním způsobem. Způsob náležitého užívání bytu, tedy i jeho vytápění, respektive teplota v bytě by měla být nějak specifikována v nájemní smlouvě. Majitelka by se měla domáhat nápravy, obzvláště pokud v důsledku nevhodného užívání bytu v jiném bytě nastává újma

Vy můžete podat podnět stavebnímu úřadu nebo hygienické službě. Stavební úřad může nařídit vlastníku stavby nezbytné úpravy, jimiž se odstraňují hygienické závady (§137 SZ). Šetření může provést i KHS.

Tím se sice obvykle spor akceleruje, ale není-li dohody, jiný postup jak se domoci nápravy není.

Energy Centre České Budějovice