V době mé 3 týdenní nepřítomnosti provedla spřízněná osoba bydlící trvale v mém rodinném domě půdní vestavbu se dvěma střešními okny do ulice, s napojením na út a elektro bez mého vědomí a souhlasu. Z odpovědi na obdobný dotaz jsem vyrozuměl že by to měla být vlastně černá stavba. Chěl bych od vás radu zda při nečinnosti mohu být považován za spolupachatele, resp. jak bych měl postupovat při legalizaci této stavby.


Odpověď

Za stavební úpravy vždy zodpovídá vlastník stavby. Pokud jde o dům ve spoluvlastnictví, zodpovídají za úpravy všichni spoluvlastníci.

Pokud vám ale někdo další proti vůli v nemovitosti provedl nepovolené úpravy, je to občansko - právní záležitost mezi vámi dvěma, ale vůči stavebnímu úřadu musíte vystupovat stále vy. Teď je potřeba zvážit, jestli půdní vestavbu tam chcete, nebo ne. Protože na vás bude ležet tíha případného řízení o odstranění stavby nebo následného řízení o dodatečném povolení stavby. Zároveň jde o přestupek proti stavebnímu řádu, opět budete v prvé řadě na projednávání vy jako vlastník, pokud dokážete, že někdo další proti vaši vůli stavbu během dovolené provedl bez vašeho vědomí, neměl byste pokutu dostat.

Je to o dokazování …

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování