Dobrý den,



chystáme se zateplit neobývanou pochozí půdu shora u 50 let starého rodinného domu. Skladba stropu pod půdou je vnitřní omítka, železné traverzy + cihlové hurdisky, škvára a beton. Nevíme ale, jaké zateplení použít, zda polystyren nebo nějakou minerální vatu do dřevěného roštu? Nahoru bychom chtěli dát OSB desky. Děkuji za odpověď. Dvořáková


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se o strop ocelobetonové konstrukce. Výhodou oproti dřevěným konstrukcím je, že taková konstrukce nepodléhá rizikům biotického napadení. V zásadě je tedy větší výběr na použití typů tepelných izolací a technicky skladba není tak složitá.

Pokud si jako první kritérium zvolíme tepelně izolační vlastnosti: Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop pod nevytápěnou půdou minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

V daném případě je vhodné splnit hodnotu doporučenou. Tomu odpovídá tloušťka tepelné izolace s tepelnou vodivostí λ 0,039 W/m.K (obvyklé podlahové polystyrén, nebo běžná minerální vata) 20 cm. Ale za předpokladu, že je položena souvisle, nepřerušená nějakými rošty a podobně.

V případě polystyrénu tedy nejlépe celoplošně ve dvou vrstvách po 10 cm s přeložením spár.

V případě minerální vaty do roštu je nutno zohlednit vliv roštu, který vytváří tepelné vazby. K dosažení doporučené hodnoty je nutno spíše 24 cm (například vrstvy 2x 12 cm) tepelné izolace na bázi minerální vlny.

Izolace by byla položena na nynější podlahu půdy. V případě minerální vaty se jedná o konstrukci difúzně otevřenou. Vláknitá izolace má faktor difúzního odporu µ kolem 1 je tedy téměř jako vzduch. Difúzně konstrukci tedy prakticky neuzavírá a situaci vlhkostně teplotního chování stropu nezhorší. Ovšem za předpokladu, že nebude nad vatou nějaká parotěsnící souvislá nepropustná vrstva.

Příklad skladby tedy je - na prkna půdy vytvořit křížový rošt z fošen (3/12) - 2 x12 cm na výšku. Křížový rošt omezí vliv tepelných mostů jen na styčné body. Materiál roštu impregnovat. Do roštu vložit izolaci ve dvou vrstvách. Pochozí plocha z prken na sraz, ale s mezerami cca 0,5 cm mezi nimi.

Druhé kritérium je kondenzace v konstrukci. Té zabráníme použitím vhodné parozábrany. V případě izolace z EPS na stávající strop například asfaltový pás, spoje přelepit, utěsnit po obvodu u zdí. V případě vaty to není nutné, skladba je difúzně otevřená.

Lze zvolit samozřejmě i jinak kombinaci tlouštěk izolace. Nebo použít i jinou technologii – foukanou izolaci, nebo systém step cross a jiné. Vždy zvážit podle skladby potřebu parozábrany a krycí nebo pochozí vrstvu řešit v případě potřeby s odvětráním.


S pozdravem



Ing. Jiří Veselý

Energy Centre České Budějovice