Dobrý den,



loni v lednu jsme koupili starší nepodsklepený domek. Provedli jsme samorekonstrukci domu, okna, stěny, injektáž stěn a dlažba. Problém ale nastal hned po nastěhování kdy se nám začala tvořit plíseň na nábytku. Téměř každý kus, kde byl sololit. Pod sedačkou v úložném prostoru (sololit), pod postelí se šuplíky (sololit)- vyhodili jsme je. Pokládka dlažby byla provedena na betonu, který jsme nijak nezkoumali a ani neošetřili. Předchozí majitelé tam měli lino a koberec. Prosím o radu, jak zamezit tvorbě plísní tak abychom nemuseli rozkopat celou dlažbu v baráku z důvodu nedostatku financí. Jak ošetřit tu dlažbu a zbavit ji vlhkosti - je možná nějaká injektaž???



Děkuji s pozdravem Lucie


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se zřejmě o podlahu na terénu. Při rekonstrukci domu byla ponechána původní betonová podkladní vrstva, která je patrně bez tepelné izolace. Položením dlažby byl vytvořen chladný povrch, na kterém dochází v zakrytých místech nábytkem (bez možnosti větrání a proudění vzduchu) ke kondenzaci, resp. vytváření zvýšené vlhkosti, která se projeví v nasákavých deskách na bázi dřeva.

Chladný povrch podlahy souvisí s akumulační schopností betonu, v daném případě drží chlad. Pokud je v místnosti vzduch o vysoké relativní vlhkosti, může tento mít hodnotu rosného bodu na teplotě dlažby. Problém se obecně může projevovat nejen v zimě, ale často i v létě či na jaře, kdy je vysoká vlhkost vzduchu, nicméně teplota dlažby na terénu stále nízká.

Původně použité krytiny, lino a koberec, tento handicap trochu eliminovali, nicméně mohly také navlhat.

Ideálním řešením je rekonstrukce podlahy, avšak nákladným. Znamená to dostatečnou tepelnou izolaci a podlahové vytápění. Další možností, bez bourání, je položit na stávající povrch tenké pevné izolační podlahové desky (například na bázi polyuretanových nebo PIR pěn v tloušťce od 2 cm) v kombinaci s podlahou suchého systému a nášlapnou vrstvou. Velmi zvážit použití OSB desek nebo sádrokartonu, lépe desky na bázi cementu (cetris) a podobně. Před investicí to této akce by měl někdo znalý posoudit věc na místě.

Zkusit lze snížit vlhkost v místnosti, tedy sledovat vlhkoměrem a snižovat použitím rekuperace nebo odvlhčovače. Účinek nejistý. A pak použití jiného nábytku na nohách a bez sololitových a jiných podobných součástí.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice