Dobrý den,



prosím o radu. Šest bytů jeden centrální kotel na tuhá paliva. Topič, který topí v zimě tak že zatopí ráno v 7 pak to kolem 12 hod. Nechá vyhasnout a znovu zatopí v 17 hod a končí v 23 hod. Né jen že je samozřejmě zima protože d?m vychladne, ale on tvrdí že je to ekonomické. Myslím, že naopak je to neekonomické protože pokud se topí celé dny dům je nahřátý a tudíž není potřeba topit na hodně stupňů. Jsou mé doměnky správné. A prosím ještě o radu jaké je v dnešní době nejefektivnější způsob vytápění?



Moc děkuji


Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Popisovaný provoz by nevadil v případě, že by dům byl obydlen výhradně rodinami s dětmi, co docházejí do školy, zatímco rodiče jsou v práci. I tak se zdá, že celý provoz vytápění je o jednu až dvě hodiny zpožděn a neplatí pro víkendy. To by měl být dům vytápěn na plnou teplotu celý den, v noci by neměla teplota uvnitř poklesnout o více než 2 a 3 °C. Stejným způsobem by se měl dům vytápět i ve všední dny, pokud je osazenstvo kombinované a kromě rodin s dětmi tam bydlí důchodci nebo rodiče s malými dětmi.

Optimální délku přerušení vytápění nebo tlumeného vytápění tak, aby výsledná spotřeba paliva byla minimální, je třeba vyzkoušet, bude se lišit podle konstrukce obvodového zdiva. Nejlépe na tom bude zateplené zdivo z plných cihel, nejhůře nezateplené zdivo z děrovaných cihel typu Týn I tloušťky 30 cm. Pokud dojde pravidelně k poklesu teploty vnitřního prostředí o více než 5°C, dá se s jistou pravděpodobností říci, že pak už bude spotřeba na opětovné roztápění a ohřev vnitřního povrchu stěn větší, než kdyby se topilo nepřetržitě nebo s mírným útlumem.

Protože tepelná ztráta je závislá na venkovní teplotě, bylo by dobré proces vytápění automatizovat. V případě kotle na tuhá paliva to lze provést vložením akumulační nádoby do technického systému vytápění. Nádoba se umístí mezi kotel a rozvodné potrubí. Starostí topiče je potom pouze nahřát akumulační nádobu, zatímco zbytek systému doplněný vlastním oběhovým čerpadlem a regulací pracuje zcela automaticky podle nastavených požadovaných vnitřních teplot. Je třeba počítat s tím, že akumulační nádrž či nádrže budou potřebovat nějaké místo a budou poměrně velké, řádově několik tisíc litrů. Výhodou je zlepšení vnitřní tepelné pohody a snížení spotřeby paliva, neboť kotel pracuje po celou dobu s maximální účinností. Pracovní doba topiče je jednosměnná. Návrh musí provést zkušený projektant, který posoudí, zda toto řešení je možné z prostorových důvodů nebo s ohledem na výkon kotle v porovnání s tepelnou ztrátou domu. V případě zateplení domu není třeba na systému kromě vyregulování rozvodů nic měnit. Změnou bude, že topič bude docházet obden.

Ptáte se ještě na nejefektivnější způsob vytápění. Pokud tím myslíte cenu v palivu, pak je to nejspíše váš současný způsob vytápění. Cenu kazí plat za topiče, pamatuji dobu, kdy se v podobných případech střídali partaje v topném období u kotle. Jako perspektivní lze považovat místně bezemisní zdroj tepla – tepelné čerpadlo, jehož použití by mělo předcházet masivní zateplení domu, zejména obvodových stěn a střechy (stropu pod půdou), popř. instalace komunitního systému fotovoltaiky na střechu. I tak budou pravděpodobně platby za energii vyšší než za uhlí, odpadne však mzda topiče, systém je zcela automatický. Pro zateplení i podporu výměny zdroje a fotovoltaiku lze využít bez dalších podrobností program Nová Zelená úsporám. Porovnání různých způsobů vytápění si lze vymodelovat na portálu tzb-info.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Krejčí

Energy Centre České Budějovice