Dobrý den,

zajímalo by mě, jaká je působnost, resp. kompetence, odboru územního plánování při vydávání závazného stanoviska k záměru prodloužení vodovodu a kanalizace v zastavěném území obce.

Řešíme momentálně k našemu pozemku na vlastní náklady prodloužení vodovodu a kanalizace, abychom na něm mohli vůbec stavět. Odbor územního plánování po nás však neustále požaduje úpravy projektové dokumentace, zejména v rámci širších vztahů území - zejména v rámci dopravy, neboť komunikace před naším pozemkem je vymezena jako VPS a po jejím upřesnění v urbanistické studii (která je mimochodem nezávazným územně plánovacím podkladem) má být do budoucna rozšířena - po rozšíření dle US však VPS zasahuje do již povoleného stávajícího přístřešku pro auta na sousedově pozemku (což však není naše vina). Tuto VPS máme v PD zakreslenou pouze z důvodu, že v jejím koridoru tyto sítě povedeme a i OÚP nás informovalo, že zakreslena být musí a budou ji vyžadovat.
Nyní tedy OÚP požaduje, abychom upřesnili vymezení této VPS, aby nezasahovala to přístřešku souseda, ačkoli to s projektem prodloužení vodovodu a kanalizace, která mimochodem vede po opačné straně ve veřejném prostoru, nemá nic společného.
Otázkou je, zda má na toto právo. Podotýkám, že soused je spolu s námi investorem - bude se také napojovat na prodloužený vodovod a kanalizaci, tudíž je obeznámen s tím, že VPS je vymezena přes část jeho pozemku a přístřešku.
Dále pak OÚP požaduje budoucí řešení MHD, zejména posouzení, zda v trase prodloužených sítí bude zastávka MHD.

Děkuji za informace, které by nám eventuálně mohli pomoci s bojem na úřadě ÚP a ke zdárnému povolení vodovodu a kanalizace.

Děkujeme Vám.

Odpověď Na toto se odpovídá obtížně. Obecně: územní plán navrhne v nějaké ploše komunikaci Koridor pro komunikaci). Aby zdůraznil její důležitost navrhne ji zahrnout do veřejnoprospěšných staveb. To znamená, že teoreticky lze umístění takovéto stavby vynutit a nutný pozemek i vyvlastnit. To ale v praxi u takovéto lokality nikdo nikdy neudělá. Pokud se obec nebrání, tak řada projektantů územních plánů podmíní plochy pro stavění povinností pořídit územní studii. Je to dobrý „kšeft“ a velice často to lidem stíží přípravu staveb a vůbec jim to nepomůže. Totiž územní studie nemusí být s vlastníky pozemků vůbec projednána a pokud ji dělá projektant z velkého města, vůbec nechápe, že vlastnické právo těch lidí na venkově je tak silné, že často jakoukoliv výstavbu zablokují. Prostě ten projektant citlivě nehledá místa, kde vlastníkům zasáhne do jejich pozemků co nejméně…Ale toto si myslím, že jste už pochopili.

Další záležitost je, že dnes musíte mít závazné stanovisko podle §6, odst.1 písmeno e) ve vazbě na § 96b stavebního zákona v platném znění (u vás od odboru územního plánování). To z vašeho dopisu také víte. A nyní jsou dvě varianty. Rozpracovaný projekt konzultujete s odborem územního plánování, hledáte kompromisy a nakonec sami zažádáte o vydání závazného stanoviska. Touto cestou zřejmě nyní postupujete. Pokud přece jen k dohodě nedojde a dostanete nesouhlasné stanovisko tohoto úřadu, nezbyde vám, než jej dát přezkoumat a tam se modlit, aby nadřízený orgán do názorů úřadu zasáhl a pomohl vám. (Někdy tady v této fázi pomůže dojet na krajský úřad a hledat tam nějaké řešení, které by v praxi bylo pro vás akceptovatelné).

Druhá varianta je, že podáte žádost o územní rozhodnutí (všeho – prodloužení řadů, místění komunikace a třeba i vašeho rodinného domu). A stavební úřad si sám požádá odbor územního plánování o vydání závazného stanoviska a v případě, že není souhlasné, tak v rámci odvolání se vy budete snažit toto změnit (tedy až v územním řízením).

Ale to žádná rada není, co s tím. Jakékoliv odvolání je na měsíce a mnohdy to nadřízený orgán vrací a vrací k novému a novému projednání. Takže podle mne nepostupujete špatně, potřebujete vedle sebe schopného projektanta, nejlépe takového , který na tom úřadě už vyřizoval více věcí. Takže bych jednal a jednal – váš projektant možná jednoduše cestu uhne. Někdy pomůže, když se na úřednici usměje, řekne jí, že jí to sluší a jestli by ona nebyla tak hodná a sama tužkou nenavrhla, kam tu cestu uhnout. On jí pak třeba řekne: „tak toto mne opravdu nenapadlo, co nejdřív to v projektu opravím“…..

Já prostě nedoporučuji, vést s úřadem naostro válku. Je to taky řešení, ale z dlouhodobého hlediska není dobré. Prostě spíš zkusit za sebe poslat někoho neutrálního, výřečného a odolného….

A poslední věc – má na to úřad právo? No jestli opravdu jednotlivé části jsou v územním plánu zakotveny, tak ano. Ale i kdyby tomu tak nebylo, tak copak doma manželce názorově neustoupíte, abyste prosadil něco důležitého? Doma stačí, když manželka získá pocit, že jste ustoupil a pak už vše běží zas v klidu….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování