Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jestli je nějaká možnost změnit průmyslový objekt na rodinný dům. Zdědil jsem průmyslový objekt s bytovou jednotkou, a chtěl bych objekt snížit o jedno patro protože to nevyužiji a bytovou jednotku bych chtěl o jednu místnost rozšířit. Lze to nějak řešit? Děkuji za případné postřehy.


Odpověď

Zásadní je váš územní plán. Každá obec má jinak nastavené regulativy, takže většina obcí v průmyslové zóně neumožňuje umisťovat (ani přestavbou) byty. Třeba náš územní plán to umožňuje, ale pouze jako byty správců. Jestli váš objekt je v průmyslové zóně, tak tam úpravami zřejmě nebude moct vzniknou rodinný dům, maximálně nějaký víceúčelový objekt s bytem výše uvedeného správce.

Tady bych udělal fotky a s mapkou se šel zeptat na úřad územního plánování. Územní plán = veřejný zájem, ten nejde obejít.

Za druhé pozor, pozor na energetické požadavky. Ty jsou tak kruté, že možná vyjde levnění celou část objektu ubourat a tam přistavět dostatečně zateplenou novou přístavbu. Zase do fotografie bych si načrtl lihovou fixou vaši představu o změně objektu a šel bych se zeptat napřed za specialistou na energetické štítky, jak to zateplit. A teprve nakonec bych se šel zeptat na stavební úřad. A když byste všude uspěl, tak pak bych hledal projektanta…..

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování