Pěkný den, ve starém domě budeme dělat sanační opatření - podřezání zdiva, kde nelze, bude provedena injektáž, tato hydroizolace zdí má být spojena s hydroizolací podlahy a udělaná vana. Chci poprosit o radu, zda je vhodné udělat hydroizolaci podlahy i nad sklepem, navíc když při vybourání podlahy bylo zjištěno, že původní dřevěné trámy jsou zcela suché a bez poškození? Nemůže hydroizolace podlahy (ne zdí, ty budou podřezány určitě) spíše uškodit. Na podlahu chceme použít polystyren, na to parozábranu, na to OSB desky a nášlapnou vrstvu. Moc děkuji za odpověď.


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Je zde více souvislostí. Pokud podlaha nad sklepem netrpěla spodní vlhkostí před sanačním zásahem, pravděpodobně nebude ani po něm. Nicméně určitá rizika poté, co v budově něco stavebně měníme, jsou vždy.

Teoreticky při kompletní sanaci spodní stavby domu by se měl zvážit i rozsah jejího provedení ve sklepě. Tam je to obtížnější a tudíž závisí na tom, zda je sklep vlhký, jak ho chceme využívat a do jaké míry nám určitá vlhkost, která tam je, vadí nebo nevadí. 

Záleží také, jaké konstrukce je strop nad sklepem, zda klenba cihelná či kamenná, nebo betonová konstrukce, traverzy a podobně. Po omezení transferu do soklových částí stěn přízemí v důsledku podříznutí nebo injektáže může dojít ke zvýšenému namáhání stěn sklepa a navazujících konstrukcí (i stropu) vlhkostí.

I vlhkost sklepa se dá řešit. U zděných z cihel plošnou injektáží. Lze provést plošné hydroizolační systémy na stěny a pokusit se o propojení hydroizolační bariéry s vanou navazujícího přízemí. Nebo lze odstranit vlhké omítky, které koncentrují v sobě soli a nechat zdivo volné. Zajistit pak odvětrání sklepa.

Je zde ještě souvislost s radonem, pokud je vysoký nebo střední, pak by radonová bariéra mohla nebo měla být i nad sklepem. 

Pokud je strop betonový, přiklonil bych se patrně k variantě bez izolace, ale určitě s použitím parozábrany shora na polystyrén a větráním sklepa.

U klenutých sklepů, kde se výška obvykle vyrovnává nějakými násypy je možnost tyto provést provětrávané. 

V každém případě nelze brát obecný náhled na problém jako správný pro konkrétní případ, vždy je potřeba posouzení se znalostí stavby a místa. 

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01  Ceske Budejovice
 
Tel.: (00420) 387 312 580
Mobil: (00420) 777 03 03 25
https://www.google.com/url?q=http://www.eccb.cz/&source=gmail&ust=1693396551690000&usg=AOvVaw0pYwxmPgYo51W3AHPRnPhd" href="http://www.eccb.cz/" style="font-size: 0.833333rem; border-color: rgb(66, 133, 244); color: rgb(66, 133, 244);" target="_blank">www.eccb.cz
ivana@eccb.cz

Energy Centre České Budějovice