Dobrý den,



mám pozemek, který na konci spadá cca 2,5m téměř kolmo dolů (obec je ve svahu). Pod pozemkem je asi 1m široká stezka, která patří obci a pod ní další sráz, pod kterým stojí jiný rodinný dům. Ten "schod" od cestičky ke mně nahoru je zpevněný starou zdí (kameny, beton, nějaké železné výztuhy). Zeď se ale začíná naklánět a spoje mezi kameny praskat. Bojím se, aby nějaký kámen nespadl doů sousedům pod námi na střechu nebo na dvůr. K té zdi je ale velmi špatný přístup po té obecní cestě (nálety a je to pro jakoukoliv techniku úzké).



Potřebovala bych prosím vědět, zda a kde mohu zjistit, jestli je ta zeď vůbec mým majetkem a pokud ano, zda má obec povinnost stezku pod zdí nějak upravit tak, abych já mohla zeď opravit. A samozřejmě pokud existuje rada, jak takovou zeď opravit, budu ráda.



Moc děkuji, Kočová


Odpověď

Těžká rada…. Napřed je nutné přesně zjistit na čím pozemku zeď stojí. Pokud je v tomto jasno, dá se předpokládat, že je zeď vlastníka pozemku. A vlastník má povinnost se o svůj majetek starat a má povinnost jej opravovat…. Ovšem tyto opravy jsou drahé, složité a stejně se neobejdete bez spolupráce s obcí. Asi bych písemně napsal obci, že v té zdi vidíte problém. Prostě by bylo ideální se domluvit a i finančně nějak s obcí spolupracovat. V případě neochoty to spolu s vámi nějak řešit, tak je požádat, aby z důvodu havárie cestu uzavřeli. Samozřejmě si nechat kopie dopisů u sebe.

Jinak u větší zdi musí být logicky na takou opravu projekt, případně i se statickým posudkem. Nemá smysl zeď opravit a po čase se bude opět vyklánět….

Můžete taky vnímat celou záležitost i tak, že vaše zeď není, že jí kdysi kvůli cestě realizovala obec na vašem pozemku…. Ovšem v nejasných případech by musel rozhodnout soud a soudit se s obcí je to nejhorší, co může být.

Ale asi bych opravdu začal nějakým dopisem, aby se přímo na místo svolalo jednání a zkuste do protokolu nastínit nějakou osnovu spolupráce s obcí. A hlavně, pokud ten stav je špatný, je třeba, aby z vaší strany v protokolu toto bylo podchyceno – to kvůli případné náhradě škody.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování