Dobrý den,omlouvám se, že píši dotaz bez poptávky. Je li možné odpovědět, budu Vám velmi vděčný.Pronajímáme si prostor na restauraci. Byla zde špaletová okna z roku 1901. Okna již letitá, ale nerosila se. Nyní zde pronájemce nechal okna vyměnit. Firma namontovala kompletní ( rám i okna)nová špaletová okna. Vnitřní sklo je dvojité izolační, vnější sklo jednoduché. Okna se hodně rosí( každé ráno vrstva vody), zamrzají- vysoká vrstva ledu, bobtnají nám nové parapety, jsou vlhké zdi. Výrobce tvrdí, že je vše v pořádku, umístění izolačního dvojskla je správné, vždy na vnitřní straně, jednoduché sklo venku a problém je z toho, že je u nás vlhko. Po zkušenosti, kdy zde nikdo nebyl tři dny, topilo se ( topení je pod každým oknem) a v oknech byl 1 cm vody se nám toto odůvodnění nezdá.Myslím, si, že dvojsko mělo být na venkovní straně a jednoduché sklo uvnitř. Můžete mi prosím napsat Váš názor.Eventuelně, jestli by šel, po zhlédnutí , napsat odborný posudek, a kolik by takový posudek stál.
Děkuji a přeji hodně štěstí do nového roku
Martin Řeháček

Odpověď

Ano máte pravdu. Dvojsklo mělo být na venkovní straně. Nicméně problematika je trochu složitější. Památkové důvody často vedou k tomu, že se dvojsklo osazuje zevnitř a venkovní křídla jsou osazena jednoduchým sklem z důvodu zachování subtilnosti vnějšího pohledu. To ale vyžaduje značnou erudici, podrobné posouzení vnitřního klimatu a detailní návrh řešení okna (rám a křídla, osazení, těsnění atd). Z vlastní praxe znám příklady, kdy toto řešení funguje. Nebyla to ale nikdy restaurace, kde bych předpokládal vyšší vlhkost vzduchu. Pokud problém trvá i v době nepřítomnosti hostů, pak je to vada okna. Pomoci by mohlo osazení dobrého těsnění na vnitřní křídla. Ke kondenzaci totiž dochází (předpokládám) na venkovních sklech. Zevnitř. Ta jsou zde velmi chladná a teplý vnitřní vzduch s vysokým obsahem vlhkosti proniká do meziprostoru špalety. Tam kondenzuje na chladných površích, což je zaprvé vnější jednoduché sklo, ale i rám a patrně i špaleta. A pokud špaleta ne, pak kondenzát stéká po oknech a výsledek je patrný.

Napsat odborný posudek by jistě šel. Pokuste se najít specialistu na danou problematiku v Praze, myslím že jezdit z Č.B. není efektivní. Možností je síť konzultačních a poradenských středisek EKIS (www.mpo-efekt.cz), nebo zkusit nějakou komerční kancelář.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkujii za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice