Dobrý den, chtěli bychom vás požádat o radu. Máme plastová dvojdílná okna zn.GEALAN. Okna jsuo na severní straně ve šťítě rodinného domu, zvolili jsme utěsnění systémem ILLBRUCK.
K nalepení došlo jen z vnítřní strany (z vnější by se prý nevešlo). Při poklesu teploty pod 0 °C a vlhkosti ; 80% se nám rosí nejen skla (řešíme častým větráním a kontrolou vnitřní vlhkosti ; 50%), ale také rámy od shora dolů kolem křídel oken a vlhnou nám špalety. Nevíme jestli je nekvalitni těsnění(Technik nám poradil namazání těsnění silikonovým olejem, že může být tvrdé a nedoléhá. Přičemž v pokynech pro údržbu je napsáno, že těsnění nesmí přijít do styku s olejovými prostředky). Tecnik si sám neví rady a náš problém trvá(sušíme špalety). Zbylá okna v přízemí i dveře jsou bez tohoto problému(tady systém ILLBRUCK nebyl použit). Žádáme vás o radu nebo odkaz na nějakého odborníka. Děkujeme. S pozdravem Jakub Hanák

Odpověď

Vnitřní relativní vlhkost 80% je opravdu vysoká. I když k tomu dochází krátkodobě, tak okna, která by se nerosila, by musela mít skutečně vynikající parametry.
Rozhodně se nedomnívám, že problém je v těsnění. Uvádíte, že z vnitřní strany došlo k nalepení fólie Illlbruck. Zde by měla být použita parozábrána, která zamezuje pronikání vlhkosti do osazovací spáry. Orosení rámu bude souviset s jeho prochladnutím, které může být zapříčiněno jak jeho horší kvalitou, tak i kondenzací v osazovací spáře.

Doporučuji Vám nechat okna proměřit termokamerou. Zde se projeví veškeré lokální vady. Mazání spáry olejem dle mého mínění nic nevyřeší. Vaše poznámka o sušení špalet i do jisté míry potvrzuje podezření na špatného zednického provedení osazení okna.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice