Dobrý den,



stavíme svépomocí domeček. Ráda bych se zeptala, jak je to dnes s vytápěním. Máme komín, kamna s výměníkem a zvažujeme elektrický kotel. Povolí nám tuto kombinaci? Problematice el.kotlů teď už moc nerozumím, ale vím, že jako hlavní zdroj vytápění se brát nedají. Stačí pak ta kamna, když jdou do radiátorů, ale není to klasický kotel? Snad je má otázka trochu srozumitelná a moc děkuji.



Katka


Odpověď

Dobrý den,

Váš svépomocí stavěný domek je novostavbou, a tudíž je realizován podle nějakého projektu a hlavně byl jistě povolen stavebním úřadem. A projektová dokumentace ověřená ve stavebním řízení nebo ohlášení musela obsahovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) zpracovaný podle vyhlášky o energetické náročnosti budov.

PENB zpracovává energetický specialista s příslušným oprávněním a využívá se výpočetních metod a výpočetních nástrojů / programů, které neumožňují doložit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy, pokud je špatně navržen.

Velkou roli hrají právě zdroje a to z pohledu množství neobnovitelné energie, která musí být v určitých limitech. Elektřina je znevýhodněna. Dnes již prakticky není možné, aby domek byl navržen na vytápění elektrokotlem jako hlavním zdrojem vytápění, neboť PENB „nevyjde“. Řešením již není ani kombinace s druhým ekologickým doplňkovým zdrojem na biomasu. Částečně si lze dopomoci vlastní výrobou elektrické energie. To je ale věc zmíněných průkazů a výpočtů.

Nicméně pokud jsou hlavním zdrojem tepla pro vytápění domu kamna na biomasu adekvátně dimenzovaná na tepelnou potřebu / ztrátu domu s výměníkem do radiátorů, pak to z pohledu PENB bylo v pořádku. Doplnění elektrického kotle jako záložního zdroje je spíše na Vás. Zatím je praxe taková, že stavební úřady při kolaudaci (pokud je vůbec kolaudace požadována) tyto věci neřeší. V budoucnu to však bude jinak. Nový SZ přinese změnu i pro zpracování PENB, který bude muset být zpracován v souladu se skutečným provedením stavby. Možné kontroly mohou pak být i od SEI. Zatím neznáme další podrobnosti budoucí legislativy.
 

Energy Centre České Budějovice