Dobrý den, v současné době řeším rekonstrukci většího rodinného domu (přízemí a patro) cca 240m2 Plán je takový že zůstanou pouze obvodové zdi, vnitřní zdi i stropy půjdou dolů. Obvodové zdi jsou 80 cm široké zděné pálenými cihlami. Můj 1. Plán byl jako hlavní druh vytápění použít tepelné čerpadlo, jako 2 způsob plynový kotel a při největších mrazech použít krbová kamna z výměníkem. Nicméně rád bych si nechal poradit odborníkem jaký druh nebo jaká kombinace by byla nejvhodnější, rád bych čerpal vytápění/ zateplení na dotace. Děkuji za odpověď Beneš


Soubory


Odpověď

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.
Součástí takto velké a zásadní rekonstrukce bude bezpochyby i zateplení domu. To lze považovat za prioritní úvahu, neboť od toho, jaké energetické náročnosti, respektive úspornosti stavebního řešení dosáhneme, se bude odvíjet i volba hlavního zdroje vytápění domu.
Čím se bude vytápět je součástí komplexního řešení, které vychází ze zvážení všech možných a rozumných variant a nejedná se jen o technické záležitosti, ale například i požadavek na míru uživatelského komfortu nebo přijatelnost složitějšího řešení technického vybavení, které přináší i vyšší provozní nároky (opravy, revize, seřizování, údržba). U tepelných čerpadel může hrát úlohu i zatížení sousedů hlukem a další podobné vstupy.
Ohledně dotací lze na rodinný dům žádat z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) a nejedná se pouze o dotaci na zateplení nebo vytápění, ale například i fotovoltaický systém výroby, solární systém na ohřev teplé vody, hospodaření s dešťovou vodou, rekuperační větrání, využití tepla z odpadní vody, zelenou střechu, dešťovku (využití srážkové vody), ekomobiltu (dobíjecí stanici) a pak kombinační bonusy.
Dotace na zateplení se stanovuje ze součinu dotace na metr čtvereční opatření x plocha, tedy pro větší domy s velkou obálkovou plochou se jedná o poměrně značné částky. Ty se navyšují podle toho, jak velké úspory se dosáhne. Základní rozvaha stavebního řešení tedy vychází i z rozsahu navržené úpravy, vždy je více variant. Dotace na zdroj vytápění je ale závisí i na tom, jaký byl původní zdroj a ne vždy je na ní nárok.
Doporučuji využít bezplatného osobního poradenství v rámci sítě konzultačních středisek EKIS. Poradenství je nezávislé a bezplatné v rámci obvyklé délky konzultace 1 až 1,5 hodiny. Seznam EKIS naleznete na stránkách www.mpo-efekt.cz. Poradenství je zaměřeno na všechny oblasti úspor, zateplení, OZE, dotace a další. Poradenská místa jsou dostupná tuším skoro ve všech krajích.
Poradit by měl umět i projektant, nicméně nezávislé poradenství je vždy přínosem. Je dobré tak učinit již v době zahájení projektových prací.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice