Dobrý den,



chtěl jsem se zeptat. Začínám stavět svépomcí RD, hlavním zdrojem bude tepelné čerpadlo a další zdroj plánuji krbová kamna s výměníkem s akumulační nádrží. Bude možné používat jednu akumulační nádrž jak pro tepelné čerpadlo tak i pro krbová kamna? Jde mi o to, že třeba na jaře je již přes den teplo, ale na večer bych roztopil v krbových kamnech a tím pádem bych nemusel zapínat tepelné čerpadlo. Vím jedná se o úsporu maximálně několika stovek za topnou sezonu.



Děkuji za odpověď


Odpověď

Dobrý den,

pro tepelné čerpadlo je ideální zátěží podlahové topení. V takovém případě TČ pracuje s maximální účinností a je zaručena dlouhá životnost TČ.

U krbové vložky s teplovodním výměníkem je nutná ochrana proti nízkoteplotní korozi (EXBE ventil nastavený na 55-60˚C) , nebo trubkový výměník v akumulační nádrži. Jinak bude docházet ke kondenzaci na vlastním teplovodním výměníku a značnému ochlazení spalin a zápachu kouře. Vzhledem k tomu, že teplota v nádrží může být až 90˚C je nutné na výstup z nádrže osadit trojcestný ventil s elektronikou regulací teploty vody do podlahového systému, na úroveň vhodnou pro podlahové topení (20-45˚C). Vlastní TČ připojit bez akumulační nádrže na rozdělovač a sběrač podlahového topení, ventily u rozdělovače osadit buď s možností volby zdroje nebo trojcestný ventil. Vlastní TČ doporučuji invertorové s kompresorem MITSCHUBISI nebo TOSHIBA.

S přátelským pozdravem

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice