Dobrý den, bydlíme v novém bungalovu a máme zde jako druhé topení obezděnou krbovou vložku a s pomocí ventilátoru nucený teplovzdušný rozvod do dalších místností. Rozvody jsou taženy volně po podlaze půdou a jsou ze standardních tepelně izolovaných hliníkových trubek. Půda není nijak tepelně odizolovaná. Problém je celkem závažný a spočívá v tom, že pokud je venkovní teplota pod 0°C v trubkách dochází ke kondenzaci vlhkosti a při zatopení se mění v páru, která potom stropními výdechy jde do zdí a v malé místnosti WC je to skoro jak v páře. Do WC jsem měl původně trubku na půdě zavěšenou nad podlahou (teď již ne) a výdechem zde dokonce voda odkapávala až se mi rozmočil sádrokarton. Pokud se topí každý den (vždy pouze večer) ještě to jde, ale při občasném topení je to špatné. Závadu jsem ještě s jiným problémem reklamoval prováděcí firmě, ale ta odstranila pouze druhý problém a s tímto si nevěděla rady. Trubky jsem měl od začátku od této firmy ještě obalené 5 cm silnou zateplovací vatou. Problém jsem konzultoval ještě s jiným krbařem, ten poradil vatu zase sundat, protože to tak standardně dělá, ale problém se nevyřešil. Osobně si myslím, že když se netopí, tak mezi místnostmi probíhá přes výdechy cirkulace vzduchu z místností jako ve spojité nádobě a tento vzduch v trubkách kondenzuje. Zkoušel jsem výdechy zacpat hadry a po 3 dnech zatopit a myslím, že to bylo výrazně lepší, i když se nějaká pára objevila. Prosím o radu jak toto řešit, přeci to nemůže být jen u mne. Pokud je problém v té přirozené cirkulaci, neexistují třeba nějaké hermeticky a hlavně snadno(!) uzavíratelné stropní výdechy? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď

Vámi popsané potíže s kondenzací vlhkosti v teplovzdušných rozvodech umístěných na půdě jsou s vysokou určitostí způsobeny tak, jak uvádíte. Prouděním vzduchu s určitým obsahem vodních par dochází na chladných stěnách potrubí k postupné kondenzaci vodní páry na vodu, která se shromažďuje na nejnižších místech. Při zatopení se pak odpařuje a odchází v podobě teplého vzduchu nasyceného vodní parou do vytápěného prostoru, kde opět kondenzuje na chladných plochách.

Odstranění tohoto nedostatku se jeví jako obtížně řešitelné. Prvním krokem je v každém případě použití rozvodů s tepelnou a současně i zvukovou izolací. Ta má zabránit poklesu povrchové teploty vnitřních stěn potrubí pod rosný bod. K omezení cirkulace vzduchu v potrubí v době mimo jeho provoz dojde použitím uzavíratelných výdechů. Tyto ale nejsou konstruovány jako hermeticky uzavíratelné, takže proudění vzduchu omezí, ale zcela mu nezabrání.

Možné by bylo trvalé odvádění kondenzované vlhkosti z nejnižšího místa potrubí. Způsob odvádění by měla řešit montážní firma, která tepelné rozvody instalovala.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice