Dotaz: Dobrý den, máme nový RD. Porblém je v přízemí, kde je podlahové vytápění a velká bezbariérová okna na jižní stranu. Okení práh je hliníkový. Podlahovou krytinou je lino. Před okny je zhuštěná smyčka podlahového topení (nejsou zde konvektory). Na okraji lina se začíná vytvářet plíseň. Prosím o radu. Děkuji.

Odpověď

Plíseň se patrně dělá u prahu. Příčinou tvorby plísně může být kondenzace vzdušné vlhkosti v chladnějším místě podlahy v dotyku se hliníkovým rámem nebo základem. Je možné, že v detailu osazení okna u podlahy není správně provedeno zateplení. Hliník je velmi dobrým vodičem tepla, takže studený práh může mít na svědomí ochlazení povrchu v tomto místě pod teplotu rosného bodu. Provedení detailu je proto nutno na místě ověřit. Požádejte o pomoc odborníka na stavební tepelnou techniku a diagnostiku budov. Místo je možno prohlédnout a proměřit infrakamerou, což může napovědět příčinu problému. Řešením by pak mohlo být nějaké zaizolování kritického místa, tedy hliníkového prahu nebo rámů výplně z vnější strany.

Nelze však teoreticky vyloučit ani jiné možnosti, například zatékání zvenku za deště nebo stékání kondenzátu ze skel výplně na podlahu.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Jardo, děkuji za dotaz.

Energy Centre České Budějovice