Dotaz: Dobrý den,
zvažujeme koupi starší chalupy k trvalému bydlení a narazili jsme na několik problémů ohledně již provedených úprav. Největším problémem se mi zdají dřevěné povalové stropy, které byly z vrchu zality betonem. Lze to takto nechat nebo je nutné beton odstranit?
Dalším problémem jsou izolace. Byla provedena spodní izolace zdí a podlah, izolace střechy ne, byly ale izolovány obvodové zdi (tl. 70 - 90 cm) ze S a Z strany polystyrenem na latích. Nebude mít tato izolace negativní vliv na vlhkost?
Předem velice děkuji za odpovědi.

Odpověď

Koupě staré chalupy je vždy náročná na rozhodování a častou komplikací je, že při prvních prohlídkách stavby řadu závad ani neobjevíte. Ty však ke starému domu jaksi „patří“. Rozhodně je potřeba připravit se na další investice.

Zabetonování povalových stropů shora je velmi nevhodné řešení. Dřevo uzavřené v konstrukci nebo zazděné, dříve nebo později podlehne biotickému napadení, které má příčinu ve zvýšené vlhkosti. V konstrukci totiž dochází ke kondenzacím vodních par a pokud není zajištěna možnost odvětrávání dřevěné konstrukce, bude proces hnití rychlejší. Navíc si patrně nejsme jisti, v jakém stavu bylo dřevo povalů před zabetonováním. Kromě toho beton povaly příliš zatěžuje. V každém případě tedy doporučuji betonovou mazaninu odstranit, povaly shora pečlivě očistit a zjistit jejich stav. Není od věci přizvat znalce v oboru ochrany dřevěných konstrukcí. Následné řešení podlahy nad povaly by mělo vyjít ze zjištěných skutečností. Pokud je zde již nevyužívaná půda, doporučuji provést zateplení této konstrukce shora.

Pokud budou tedy povaly bioticky napadené, tak v případě pouze povrchového narušení lze špatné dřevo odsekat až na zdravé jádro. Samozřejmě nesmí dojít k zásadnímu oslabení profilu. Očištěný povrch je pak nutno chemicky ošetřit vhodným přípravkem. Používá se Lignofix E-Profi, Deron apod., dle doporučení znalce dřeva. Pokud je narušení závažnější, je nutno přistoupit ke konstrukčním zásahům – například výměně poškozených prvků. To již se ale musí řešit na místě se zkušeným projektantem. Po provedení sanace je pak vhodné konstrukci zateplit. Pokud jde o zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou - návrh tloušťky tepelné izolace by měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K).

Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy především vlastní povaly. Pro splnění hodnot dle současné platné normy lze orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. 12 cm pro dosažení požadované hodnoty dle ČSN a 18 až 20 cm pro doporučenou hodnotu. Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool) volně položené na povaly Vhodné nejsou materiály s vyšším difuzním odporem (polystyren). Z hlediska kondenzace je ještě lepší použít přírodní materiálky, například ovčí nebo dřevitou vlnu Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit též větrání půdy.

Pokud jde o tepelnou izolaci zdí polystyrénem na latích, doporučuji nechat prohlédnout tuto úpravu specialistou v oboru stavební tepelné techniky. Dle Vašeho popisu nemám jasnou představu o konkrétním provedení izolace, tedy jak je řešena mezera mezi polystyrénem a stěnou. Situaci je potřeba posoudit prohlídkou na místě. Můžete rovněž využít bezplatné poradenství v naší kanceláři – více na www.eccb.cz.

Dobrý den pane Odvářko, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice