Dotaz:
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne podlahy v pristavovanem patre - krocejova izolace.
V nasem druzstevnim dome v Praze 5 o dvou obytnych podlazich, dvou vchodech, v kazdem 4 bytove jednotky, je pristavovano dodavatelsky firmou treti obytne podlazi, situovane do upraveneho pudniho prostoru, drive nevyuzivaneho. Doslo k zasadni uprave krovu a do vznikleho prostoru jsou staveny 2 a 2 bytove jednotky. Nejmene u dvou jednotek, byt byla projektantem stanovena 25 mm tlusta krocejova izolace tuhym polystyrenem, byla tato nahrazena svetle modrou izolaci tl. 6 mm, bublinkovou, neprodysnou hmotou, lehce stisknutelnou na tloustku cca 1 mm, vyjimecne tou samou hmotou oddelenou od okolni konstrukce sten. Betonovy poter je pod ni i nad ni. Horni ma max. tl. 5 cm. Spodni vrstva byla asi pouze na vyrovnani puvodni pudni podlahy.
Nyni je slyset kazdy krok, kazde posunuti na pr. zidle, stafli a pod. Nemluvim o stavebni cinnosti /sekani, skrabani a pod./, to je pak az silne rusici.
Byty dosud nejsou kolaudovany, veskere dotazy z moji strany se nesetkaly s ohlasem.
Dekuji predem za radu, jake dalsi stavebni upravy zadat a jak se zachovat.
Jeste jednou dekuji.

Odpověď

v odpovědi na Váš dotaz doporučuji následující:

Na příslušný stavební úřad podat stížnost na nedodržení projektu stavby a na vznikající hluk vlivem nedostatečného zabezpečení a provedení podlah proti kročejovému hluku u nově stavěných bytových jednotek nad Vaším bytem. Stavební úřad by měl Vaši stížnost prošetřit a sjednat nápravu.

S pozdravem Lubomír Klobušník, odborný energetický poradce ECČB

Hezký den,

Energy Centre České Budějovice