Dotaz: Dotaz na kročejovou izolaci. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jako kročejovou izolaci byste mi doporučili pro patro rodinného domu. V patře jsou dva pokoje a WC se sprchou, podlaha bude nivelační stěrka 40 mm a pak plovoucí podlaha. Předpokládám tepelnou a kročejovou izolaci 50 mm. Lze pouít polystyren nebo je nutno použít Orsil ? Děkuji za odpověď. L.Ježek

Odpověď

Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532.

Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká v sousedním prostoru (řeč, hudba apod.). Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. Pokud stropní konstrukce je těžká (železobeton, traverzy, keramické stropy s betonem), zpravidla požadavky na tento parametr splňuje.

U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze, pádem předmětů apod. Hluk se přenáší do okolních svislých konstrukcí přes nosné prvky stropu. Aby se tomu zamezilo, jsou zde používány takzvané plovoucí podlahy. V principu se jedná o „plovoucí“ desku na kročejové izolaci, což je nejčastěji minerální vlna. Minerální materiály jsou vzhledem ke svým akustickým výhodám preferovány před polystyrénem.
Ve Vašem případě je patrně použita nivelační stěrka na vyrovnání podkladu. Vlastní plovoucí podlaha může být tvořena buď betonovou deskou (z hlediska akustiky výhodnější), nebo takzvanou suchou skladbou, kde jsou místo betonové desky použit podlahové desky na bázi dřeva (Cetris, OSB) nebo sádrokartonu (podlahové desky Knauf, Fermacel, Rigips apod.)

Betonové plovoucí podlahy jsou tvořeny vrstvou z tuhé desky kamenné vlny (např. Steprock) o tl. 2 až 3 cm, na ně pak je položena „plovoucí podlaha“, která je tvořena betonovou deskou o tloušťce zpravidla 5 až 6 cm, armovanou sítí Kari. Tloušťka desky je dána možnou únosností stropní konstrukce, což by měl v případě pochyb ověřit statik výpočtem. Plovoucí deska musí být po obvodu oddělena pásky z minerální vlny – nesmí být s okolní stěnou pevně spojená. To platí i pro montované systémy podlah.
Na vytvořenou rovnou plochu bude uložena opět kročejová izolace z tuhé desky kamenné vlny. Na tuto izolaci je položena např. dvojitá vrstva z OSB desek nebo např. Cetris (2 x 12 mm), tato vrstva vytváří onu „plovoucí podlahu“. Nesmí být pevně spojená s okolní stěnou, je zde potřeba ponechat cca 2 cm mezeru, vyplněnou minerální izolací. Pak následuje vlastní nášlapná vrstva.

Vzorové skladby podlah včetně kročejových útlumů najdete v technické dokumentaci podlah výrobců kročejové izolace. Například Rockwool - najdete na www.rockwool,cz, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy.

Pokud jde o tepelnou izolaci – mezi pokoji v patrech, pokud budou mít shodný režim vytápění, není použití tepelné izolace rozhodující. Pokud by se počítalo s rozdílným teplotním režimem, nebo delšími otopnými přestávkami v patře, pak je nutno dimenzovat tepelnou izolaci dle požadavků ČSN. Prakticky by to znamenalo zvětšit tloušťku kročejové izolace na požadovanou dle normy. Tu je potřeba určit dle očekávaného rozdílu teplot v místnostech a dle materiálu stávajícího stropu, který se do celkové izolace konstrukce přičítá.

Dobrý den pane Ježku, děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice