Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na správnost našeho postupu při výměně parket za
laminátovou plovoucí podlahu v obýváku a kuchyni. Po odstranění parket
použijeme Polycol 264 jako adhézní můstek a vyrovnáme podlahu CEMIX
samonivelační cementovou stěrkou. Jaká min. tloušťka vrstvy stěrky je
potřebná pod plovoucí podlahu? Pak nevím zda je nutné dávat mirelon a
parozábranu pod námi zvolenou podlahu PARADOR Clever-Click Akustic (také je
označována jako Classic 1040 Akustik). Tuto podlahu jsme zvolili proto, že
chceme omezit kročejový hluk, výrobce udáva, že lamely jsou na spodní části
opatřeny HI-TECH akustickou podložkou, tlumí hlučnost v místnosti o 12 dB a
kročejovou hlučnost o 20 dB. Nebo existuje nějaká levnější kombinace podlahy
+ izolace kročejového hluku? Pak zda je potřebné použít izolaci po krajích
podlahy při stěnách. Jestli ano, tak jakou?
Předem děkuji za odpověď

Odpověď

Stropní konstrukce mezi dvěma byty má jako celek z hlediska akustiky vyhovovat normovým požadavkům. U stávajících stropních konstrukcí to bývá často problém, především u kročejového hluku. Plovoucí podlahy se totiž v minulosti zpravidla neprováděly.

Velmi často dochází k problémům se zhoršením vlivu kročejového hluku na spodní byt po výměně starší podlahy za „plovoucí“ laminátovou a podobně. Hlukem je pak zatěžován spodní byt a spory jsou nesnadno řešitelné. Rovněž je obtížné udělat nápravu na již provedené a zpravidla drahé podlaze. Proto je vhodné a chvályhodné, zamýšlet se nad řešením již ve fázi přípravy.
Pokud jde o požadavky dle ČSN 73 0532 na stavební vzduchovou neprůzvučnost - R¨w je pro stropy mezi byty min. 52 dB a u kročejového hluku je max. L´w 58 dB. V rámci jednoho bytu je R¨w 42 dB a L´w 68 dB.
Pro hluk vznikající v prostoru a jeho šíření do sousedních místností nemá vlastní podlahová krytina jako konstrukce až takový význam, než z hlediska pohltivosti. Povrchy pohlcující vlnění, jako třeba koberce, snižují výrazně hlukovou zátěž prostoru. Vámi uváděná podlaha s tlumící vrstvou patrně rovněž tuto zátěž dle údajů výrobce snižuje, což jistě není na závadu.

Pokud jde o kročejovou izolaci stropu, platí zcela doporučení na vytvoření klasické plovoucí podlahy. To znamená skladbu s plovoucí deskou na tlumící vrstvě. Například lze na stávající podklad položit tuhé rohože z kamenné vlny Steprock o tl. 2 cm a na ně následuje vlastní „plovoucí podlaha“ – buď z podlahových desek (Cetris, sádrokartonových apod.) nebo z betonové mazaniny v tl. cca 5 cm. Betonové těžké plovoucí podlahy mají výrazně lepší i vzduchovou neprůzvučnost než lehké desky na bázi dřeva. Toto má však jeden zásadní problém a to zvednutí podlahy. Konkrétní skladby a hodnoty kročejových útlumů pro vzorové skladby plovoucích podlah lze nalézt například v technické dokumentaci – plovoucí podlahy z tuhých desek Rockwool - www.rockwool.cz. apod.

Podlahový systém krytiny Parador Clever-Click Akustic tedy do jisté míry svou konstrukcí supluje funkci plovoucí podlahy a to vložením tlumící vrstvy do konstrukce lamely. Otázkou je skutečná účinnost snížení kročejového hluku. Výrobce uvádí „až“ 20 dB, což je poněkud široké hodnocení a normový požadavek asi nezajistí, byť situaci jistě o něco vylepší. Levnější řešení neznám. Rozhodně se akusticky nijak neosvědčily podložky Mirelon pod plovoucí podlahu, které nemají téměř žádní vliv na snížení kročejového hluku. Použití izolace po krajích místnosti je jednou z hlavních zásad konstrukce plovoucích podlah a měla by být patrně respektována i u systému Akustic. Tloušťka nivelační stěrky pod plovoucí podlahu by měla vycházet z doporučení a technických listů Cemix, kde se uvádí optimum pro různé typy stěrek 4 až 6 mm, rozmezí na nerovnostech 2 až 20 mm. U různých materiálů je to však jinak. Posouzení vhodnosti polymerové stěrky jako adhezní můstek nedovedu posoudit. Většinou je doporučováno použít materiály stejného výrobce, nebo jím doporučený systém, tedy obrátit se na techniky z firmy Cemix.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice