Dotaz: Rekonstrukce podlah.Prosím mužete mi poradit jak postupovat s rekonstrukcí staré dřevěné podlahy?Chceme betonovou s podlahovým topením.Nyní jsme ve fázi vytrhávání dřev. podlah,pod kterými je navezeno kamení.Co musíme uělat teď?Děkuji za radu.

Odpověď

U podlahy s podlahovým vytápěním je důležitá především dostatečná tloušťka tepelné izolace a jistě i odvlhčení konstrukce podlahy, jedná–li se o podlahu na terénu bez funkční hydroizolace.

Dále záleží na tom, zda bude podlahové topení teplovodní nebo elektrické. V obou případech se mírně liší provedení, technologie a tloušťka betonové vrstvy, ve které je systém zabudován. Pro odvlhčení doporučuji provést systém větrané podlahy, který je v této internetové poradně i u jiných příspěvků často popisován. Kamení bude odebráno v potřebné vrstvě a provedena nová skladba podlahy. Doporučená skladba je:
- čistá podlaha (keramická dlažba je pro přenos tepla nejideálnější a tedy doporučená).
- betonová mazanina hlazená, armovaná sítí Kari v tloušťce dle doporučení výrobce podlahového systému topení. Například u teplovodního systému to bývá minimálně kolem 8 cm.
- tepelná izolace – doporučuje se min 16 - 18 cm, aby byla splněna jak kritéria současné platné ČSN 73 0540-2 a doporučení pro podlahové topení. Součástí tepelné izolace může být i systémová deska z XPS, do které se osazují teplovodní topné trubky. Než běžný polystyrén doporučuji extrudovaný s lepším součinitelem tepelné vodivosti λ – bude lépe izolovat.
- izolace proti vlhkosti nebo radonu (je dobré ověřit index radonového rizika pozemku a při rekonstrukci podlahy toto již zahrnout do návrhu řešení)
- spodní podkladní beton, armovaný, tl. cca 5 cm
- provětrávaná vrstva

Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.

Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Holá, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice