Dotaz: Prosím o radu zda je vhodný postup,který jsme zvolili pro konstrukci podlahy v domě z r.1930.
Místnost 5x4m je nepodsklepená,základy odizolované.Zásyp je vybrán až na hlínu.Konstrukce podlahy: nad úrovní terénu 2 odvětrávací otvory průměr 30 mm,trámy položené po 60cm podezděné betonovými cihlami,izolace mezi cihlou a trámem PVC,na spodní hraně trámu přibité latě,na latích OSB desky,pak pěchovaná izolace Orsil,dále parotěsná folie a konečně podlahové palubky 28mm. Uvítám i radu,které izolace jsou nejvhodnější. Děkuji

Odpověď

Váš návrh vytvoření větrané vzduchoizolační dutiny pod podlahou je v zásadě správný, i když konstrukčně poněkud neobvyklý. Z hlediska tepelné izolace je nutno zajistit její dostatečnou tloušťku, neboť pod podlahou dochází k proudění chladného vnějšího vzduchu, konstrukce by tedy měla splňovat izolační hodnoty alespoň pro venkovní stěnu.

Pro odvětrání zemní vlhkosti ve starších objektech je vhodný systém provětrávané podlahy. Závisí nyní na tom, jak bude konstrukčně podlaha řešena. První variantou je betonová deska. Ta je buď vybetonována na vzduchoizolační systém – například typ „Iglu“, což jsou plastové tvarovky, které po zabetonování vytváří vzduchovou mezeru, obdobný princip má pak například systém z „IPT desek“. Dodavatele systému lze najít na webu. Častým a levnějším řešením je pak vykopání podlah o cca 40 cm a nová skladba je řešena podsypem z hrubého štěrku frakce 32-63 mm tl. 20 cm, na který je opět vybetonována podlahová deska.
Pro všechny systémy je společné to, že musí být zajištěno proudění vzduchu ve větrané vrstvě, nejčastěji zaústěním odtahových potrubí do komínů přirozeným tahem. Přívody vzduchu jsou otvory v soklu opatřené kvalitní mřížkou. U štěrkové vrstvy je provětrání zajištěno děrovaným flexibilním PVC potrubím, které je uloženo podél stěn a proudící vzduch tak snižuje jejich vlhkost. Vámi plánované odvětrávací otvory průměr 3 cm se jeví malé, doporučil bych větší, cca 10 cm, chráněné mřížkou a odtah do svislého stoupacího potrubí tak, aby byl mezi nasávací a výfukovou mřížkou výškový rozdíl alespoň 3 až 4 m (nebo využít komín), čímž je na základě tlakového rozdílu bezpečně zajištěno proudění vzduchu.

V případě dřevěné podlahy lze tuto provést i na betonový potěr. Vámi navržená skladba bude bezpochyby, při zajištění dobrého provětrání, funkční. Jen o použití dřeva jako nosného prvku v podlaze na terénu nejsem příliš přesvědčen. V dutině bude přece jen kolísat vlhkost a kontrola v případě biotického napadení bude obtížná. Dále větrané systémy s velkými dutinami jsou pochopitelně velmi rizikové z hlediska „bydlení hlodavců“. Účinná obrana je složitá. Výhodnější se zdá štěrkový podsyp nebo nízká dutina a dohled nad tím, zde jsou v pořádku mřížky na přívodních otvorech. Vyplatí se kontrolní otvory s víkem pro revizi a případné umístění jedu.
Doporučená skladba (shora) tedy :
- čistá podlaha (prkna na folii)
- betonová mazanina hlazená, armovaná sítí Kari tl. 5 - 6 cm
- tepelná izolace – doporučuje se alespoň 14 až 16 cm, aby byla splněna kritéria doporučení současné platné ČSN 73 0540-2
- izolace proti radonu (je dobré ověřit index radonového rizika pozemku a při rekonstrukci podlahy toto již zahrnout do návrhu řešení)
- spodní podkladní beton, armovaný, tl. cca 4 až 6 cm
- provětrávaná vrstva

Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Dondo, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice